Mátyás
-6 °C
1 °C

A legdrágább Norvégia, a legolcsóbb Németország

2005.11.10. 10:04
Az euró bevezetése óta közeledtek egymáshoz különböző európai országok fogyasztói árak. Miközben az euró kritikusai a közös pénznem negatív hatásairól vitáznak, az ACNielsen nemzetközi felmérése azt mutatja, hogy a népszerű, nemzetközi márkás termékeket tartalmazó kosár árai között nincs már drámai különbség mutatnak.

Az AcNielsen piackutató eredményei szerint Norvégia a legdrágább a vizsgálatban szereplő tizennégy európai ország közül. Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország összesen 25 000 élelmiszerüzletének árait hasonlította össze az Euró Ár-barométer tanulmány.

Norvégia drága, Németország olcsó

Ország Százalék
Németország 85
Hollandia 86
Spanyolország 89
Olaszország 91
Belgium 92
Franciaország 93
Euró-országok 95
Ausztria 96
Görögország 98
Svédország 102
Portugál 103
Nagy-Britannia 104
Svájc 111
Finnország 112
Dánia 120
Norvégia 127
Forrás: ACNielsen piackutató vállalat

A vizsgált termékek fogyasztói árindexe, a tizenöt ország 100 százalékos átlagárához képest. Százalékban.

Norvégiában a vizsgált termékek ára 43 százalékkal magasabb, mint a legolcsóbb Németországban. A második legdrágább ország Dánia, amely a legutóbbi, 2003-as felmérés idején még Norvégia előtt vezette a listát. "2002-ben a legolcsóbb és legdrágább ország közti különbség még 71 százalékot tett ki. Ma ugyanazok a termékek 50 százaléknál is kisebb árkülönbséggel vásárolhatók meg. A nagy nyugat-európai piacokon a növekedés stagnálása és az alacsony fogyasztói kereslet következtében kiéleződött piaci verseny szorítja mind lejjebb az árakat" - mondta Frank Martell, az ACNielsen európai vezérigazgatója.

A fogyasztói árak további alakulását Frank Martell a következőképpen prognosztizálja: "Természetesen minden országban sajátos piaci tényezők határozzák meg az árakat, mint az adók, földrajzi elhelyezkedés, szállítási költségek vagy a kiskereskedelmi vállalatok kiadásai ingatlanok beszerzésére. Az elmúlt három év trendje azonban azt mutatja, hogy a közeli jövőben tovább közelednek egymáshoz az egyes országok árai, ha talán kisebb mértékben is."

Svédországban a legnagyobbak az árkülönbségek

Az egy országon belül mért árkülönbségek Svédországban a legnagyobbak, és elérik az átlag 44 százalékot. Ez a két évvel ezelőtti 52 százalékhoz képest jelentős csökkenés, ami a svéd kiskereskedelemben élesedő verseny következménye.

A skála másik oldalán a legkisebb országon belüli árkülönbségeknek a francia (12 százalék) és a brit (15 százalék) fogyasztók örvendhetnek. Nagy-Britanniában a kiskereskedelem konszolidációja, a promóciók elterjedése és a nagy láncok közötti árháború következtében csökkentek az árkülönbségek 37 százalékról három év alatt 15-re. Franciaországban szintén a kiskereskedelemben zajló erős verseny hatására legkisebbek az áreltérések.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft