Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU támogatja és tönkreteszi a dominikai tejipart

2002.11.13. 15:37
Húszezer szegény farmert szorított ki végleg a tejtermelésből a Dominikai Köztársaságban az Európai Unió államilag támogatott tejporexport-programja. Az EU 23 millió eurót költött Dominika tejiparának fellendítésére.
Az EU fejlesztési projektje sikertörténetként indult: 23 millió eurós támogatásnak köszönhetően hirtelen fellendüléssel tért magához a dominikai tejtermelés, tájékoztat a dán Jyllands Posten. Az egyetlen problémát az jelentette, hogy senki sem akart hazai termelésű tejet vásárolni, ehelyett az EU-ban termelt és az EU által támogatott, lényegesen olcsóbb tejport választották.

Az európaiak szerint a dominikai tej nem elég jó

- Amit nyertünk az EU fejlesztési programja által, azt mind elveszítettük, hiszen az EU-támogatott tejpor méltánytalan konkurenciája miatt rengeteg gazda csődbe ment - nyilatkozta a dán sajtónak David Cueto, a dominikai program helyi felelőse. Ezzel szemben az Arla nevű svéd-dán tejüzem azt vallja: a kistermelők csődje nem az illojális konkurenciának tudható be, hanem egyszerűen annak, hogy a gyárak olcsón nagyon jó minőségű árut kínáltak, míg a helybeli termelők eltérő minőségű termékei nem feleltek meg a piaci követelményeknek.

Ezt az indoklást megkérdőjelezi David Cueto, aki szerint az ország tejpiaca eddig sikeresen tartotta az egyensúlyt a kínálat és a kereslet között, s véleménye szerint az olcsó termékek dömpingje okolható azért, hogy ma az országban 73 millió literrel kevesebb tejet termelnek, mint 15-20 évvel ezelőtt.

Köszönjük, EU!

A furcsa helyzetről az EU fejlesztésügyi biztosa, Poul Nielson is meggyőződött a Dominikai Köztársaságban tett látogatása során. - A Karib-tenger szigetvilágában az EU egyrészt segíti a gazdákat a tejtermelés beindításában és fellendítésében, másrészt viszont érthető módon támogatja saját tejgyárait - foglalta össze a minden érintett által ismert tényeket Poul Nielson. Szavai, miszerint a dologban nincs semi célzatosság, s a kétféle támogatás végül is mintegy "semlegesíti" egymást, kevéssé nyugtatták meg a dominikai gazdákat, akik köszönik a segítséget.