Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Az EU támogatja és tönkreteszi a dominikai tejipart

2002.11.13. 15:37
Húszezer szegény farmert szorított ki végleg a tejtermelésből a Dominikai Köztársaságban az Európai Unió államilag támogatott tejporexport-programja. Az EU 23 millió eurót költött Dominika tejiparának fellendítésére.
Az EU fejlesztési projektje sikertörténetként indult: 23 millió eurós támogatásnak köszönhetően hirtelen fellendüléssel tért magához a dominikai tejtermelés, tájékoztat a dán Jyllands Posten. Az egyetlen problémát az jelentette, hogy senki sem akart hazai termelésű tejet vásárolni, ehelyett az EU-ban termelt és az EU által támogatott, lényegesen olcsóbb tejport választották.

Az európaiak szerint a dominikai tej nem elég jó

- Amit nyertünk az EU fejlesztési programja által, azt mind elveszítettük, hiszen az EU-támogatott tejpor méltánytalan konkurenciája miatt rengeteg gazda csődbe ment - nyilatkozta a dán sajtónak David Cueto, a dominikai program helyi felelőse. Ezzel szemben az Arla nevű svéd-dán tejüzem azt vallja: a kistermelők csődje nem az illojális konkurenciának tudható be, hanem egyszerűen annak, hogy a gyárak olcsón nagyon jó minőségű árut kínáltak, míg a helybeli termelők eltérő minőségű termékei nem feleltek meg a piaci követelményeknek.

Ezt az indoklást megkérdőjelezi David Cueto, aki szerint az ország tejpiaca eddig sikeresen tartotta az egyensúlyt a kínálat és a kereslet között, s véleménye szerint az olcsó termékek dömpingje okolható azért, hogy ma az országban 73 millió literrel kevesebb tejet termelnek, mint 15-20 évvel ezelőtt.

Köszönjük, EU!

A furcsa helyzetről az EU fejlesztésügyi biztosa, Poul Nielson is meggyőződött a Dominikai Köztársaságban tett látogatása során. - A Karib-tenger szigetvilágában az EU egyrészt segíti a gazdákat a tejtermelés beindításában és fellendítésében, másrészt viszont érthető módon támogatja saját tejgyárait - foglalta össze a minden érintett által ismert tényeket Poul Nielson. Szavai, miszerint a dologban nincs semi célzatosság, s a kétféle támogatás végül is mintegy "semlegesíti" egymást, kevéssé nyugtatták meg a dominikai gazdákat, akik köszönik a segítséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!