Ágnes
-1 °C
2 °C

Az euró történelmi csúcson a dollárral szemben

2003.11.30. 15:18
1999 januárja óta nem volt ilyen erős az euró. A dollárt az amerikai külkereskedelmi és költségvetési hiánnyal kapcsolatos borúlátás gyengíti.
Pénteken napközben az euró történelmi csúcson állt a dollárral szemben egyebek között az amerikai külkereskedelmi és költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmakra.

Az európai kereskedésben az euró rövid időre 1,2015 dolláron volt, ami a legmagasabb árfolyam a közös európai valuta 1999 januári bevezetése óta, de később 1,1990 dollár alá hanyatlott.

Pénteken az európai kereskedésben az euró 1,19 dollár körül indított, majd fokozatosan drágult és könnyedén áttörte az addigi rekordnak számító, november 19-én beállított 1,1979 dolláros szintet.

Az euró/dollár, jen/dollár árfolyam alakulása a héten a New York-i tőzsde zárásának idején (22 óra):
euró/dollár jen/dollár
Hétfő: 1,1762 109,37
Kedd: 1,1780 109,40
Szerda: 1,1935 108,98
Csütörtök: 1,1904 109,09
Péntek: 1,1984 109,58
Elemzők és pénzügyi szakértők szerint egyebek között a befektetők rövid távú taktikáinak a hatása gyengült pénteken a dollár a pénzpiacokon egy nappal az amerikai hálaadás napja után, amikor igen alacsony forgalom mellett az árfolyamok a szokásosnál gyorsabban elmozdulhattak. Ettől eltekintve a dollárt összességében az amerikai külkereskedelmi és költségvetési hiánnyal kapcsolatos borúlátás gyengíti.

A gyengébb dollár kedvező az amerikai cégeknek, amelyek olcsóbban adhatják el termékeiket a külföldi versenytársaikkal szemben. Ugyanakkor az import és egyebek között a külföldi utazás megdrágul az amerikaiak számára.

Pénteken a dollár ötéves mélypontra hanyatlott a brit fonttal szemben, aminek a következtébe a Big Ben, vagy éppen a londoni parlament megtekintése az amerikai turistának most 7 százalékkal kerül többe, mint az év elején.

A HVB Group egyik müncheni elemzője rámutatott arra, hogy a dollár pénteki gyengülése nincs kapcsolatban az amerikai gazdaság teljesítményével összefüggő újabb adattal, miután csütörtökön és pénteken nem látott napvilágot amerikai makroadat. - Arról van szó - mondta - hogy a hét elején a dollár mérsékelten drágult és a hét második felében egyes kereskedők eladásba fogtak, nyereséget realizáltak, kiváltva ezzel a dollár gyengülését. Nikolaus Keis hozzátette: a dollár hanyatlása - nem csupán az euróhoz képest - hosszabb távú irányzat az Egyesült Államok jelentősre nőtt kettős deficitje miatt.

Keis szerint a következő hónapokban erősödhet ugyan a dollár a javuló amerikai gazdasági adatokra, de szerinte 2004 végére az euró már 1,25 dollárt ér majd.

A frankfurti Commerzbank egyik elemzője szerint az eurót az a várakozás erősíti, hogy tovább drágul a dollárhoz viszonyítva. Michael Schubert arra számít, hogy bár drágult az euró, nem erősödik 1,21-1,22 dollár fölé.

A dollár elmúlt napokban bekövetkezett gyengülésének egy másik oka a Bush kormányzatnak az a döntése volt, hogy importvámot vetett ki a kínai textiltermékekre, ami felerősítette azokat a félelmeket, miszerint az Egyesült Államok újabb kereskedelmi konfliktusba keveredik. Számos megfigyelő úgy vélte továbbá, hogy bár az amerikai kormányzat szóban továbbra is kiáll az erős dollár mellett, nem veszi rossz néven a dollár gyengülését, látván, hogy az segíti az amerikai exportőröket.

Közvetlenül ugyan nem volt befolyással a dollárra, de közvetetten mindenképpen gyengítette azt a USA Today című lapnak az az értesülése, miszerint újabb "látványos" akcióra készül az al-Kaida, miközben a The Independent című brit lap arról írt, hogy Warren Buffett és Soros György mega-befektetők borúlátóak a dollár kilátása kapcsán.