Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Árverseny a fagyasztottember-piacon

2002.07.10. 12:35
A verseny jótékony hatása megmozgatta a hibernálás piacát: most már 28 ezer dollárért, vagyis egy jobb autó áráért folyékony nitrogénbe merülhet, aki bízik az ilyesmiben - számol be a Wired. Ha csak a fejünket akarjuk lefagyasztatni, mint Ted Williams, a baseballsztár, akkor a dupláját kell kiköhögnünk a konkurenciánál.
Eddig nem volt olcsó hobbi az önfagyasztatás: az arizonai Alcor Life Extension Foundation 120 ezer dollárért vállalta dolgot. Aki a hátborzongatóan B-moviesan hangzó neuro-felfüggesztést - vagyis a feje lenyiszálását és konzerválását - választja, az 50 ezerből megúszhatja.

Együtt fagy a haveri kör, olcsón

Támadt azonban egy konkurens Michiganben, a Cryonics Institute, amely már 28 ezer dollárért elvállalja, hogy helyet szorít nekünk az eddig hibernált 41 paciense mellett egy nagy, közös hűtőládában, ami már-már woodstockista módon közösségi gondolat. A 28 ezer dollárunkért az egész testünket jégre teszik.

Nonprofit, de tőkét fektet be

Mindkét szervezet nonprofit alapon működik és a már lefagyasztott kuncsaftok által fizetett összegen felül a hibernálásra váró eleven tagságtól is évi párszáz dolláros tagdíjat szed. A nonprofitság ellenére kitört az árverseny, ami komoly témát szolgáltathat a kapitalizmuspárti elemzőknek. A hibernálással foglalkozó szervezetek a befizetett díjakat egyébként befektetik részvényekbe és kötvényekbe, a hozamból pedig kutatásokat finanszíroznak.

Reménykednek

A technológia lényege annyi, hogy a testeket mínusz 200 fok körüli hőmérsékletű folyékony nitrogénba merítik, aztán reménykednek, hogy az orvostudomány - azon belül az elvileg a roncsolt sejteket is "kijavítani" képes nanotechnológia - néhány évtizeden belül eljut addig, hogy a lehetőleg közvetlenül haláluk után lefagyasztott testeket képes legyen "feléleszteni". Emellett nyilván képesnek kell lennie a halált okozó betegség gyógyítására is.

Könnyebb a békáknak

Számos tudós természetesen kételkedik abban, hogy az orvostudomány valaha is képes lenne ilyesmire. Tamáskodik például az a Kenneth B. Storey is, aki amiatt vált ismertté, hogy sikeresen fagyasztott le és "hozott vissza az életbe" kisebb állatokat, például békákat. Ezek azonban minden esetben éltek a hibernálás előtt, amely fokozatos volt és a nitrogénes technikánál jóval magasabb hőmérsékleten történt - figyelmeztet Storey. A hibernálás nyilvánvaló buktatója lehet, hogy a mélyfagyasztás során jégkristályok keletkeznek, amelyek belülről roncsolják a sejteket.