Zita, Mariann
8 °C
21 °C

A Fed visszatért a kis lépések taktikájához

2001.06.28. 10:34
Az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve szerdán ismét kamatot csökkentett, de ezúttal a tőzsdei befektetők által remélt 50 helyett csupán 25 bázisponttal. Ez a hatodik kamatvágás ebben az évben.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága szerdán - kétnapos ülésének konklúziójaként - 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rövid távú kamatlábat, mely ezzel 3,75 százalékra, több mint 7 éve nem látott szintre csökkent.

Ez a hatodik kamatvágás január január óta, hat hónap alatt összesen 2,75 százalékkal csökkent az irányadó rövid távú kamatláb. Az 1990-91-es recesszió idején egy évet vett igénybe ugyanekkora kamatcsökkentés.

Még mindig jobban félnek a recessziótól, mint az inflációtól

A nyíltpiaci bizottság tagjai egyhangúan 25 bázispontos kamatvágásra szavaztak, és a szokásosan homályos jegybankári stílusban azt is jelezték, hogy készek további csökkentésre.

A szűkszavú sajtóközleményben a bizottság a csökkenő vállalati nyereségekkel és tőkeberuházásokkal, a vártnál kevésbé növekvő fogyasztói kiadásokkal és a lassan fokozatra kapcsolt külföldi gazdaságokkal indokolta a döntést.

Fény az alagút végén?

A Fed lépéseinek megfejtésére szakosodott szakértők persze eltérően értelmezik azt, hogy a korábbi öt 50 bázispontos kamatvágás után most csak 25 bázisponttal csökkentettek a jegybankárok. Az egyik iskola szerint a Fed már látja a fényt az alagút végén, a másik szerint csak megpróbálja szárazon tartani a puskaport, hátha még ennél is rosszabb idők jönnek.