Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Hatástalan maradt az amerikai kamatcsökkentés

2009.01.07. 08:45

A Federal Reserve szakértői új lehetőségeket keresnek a hitelkamatok leszorítására, miután nem hozta meg a várt eredményt a bank irányadó kamatának 0,25 százalékra csökkentése. A cél az lenne, hogy közelítsen egymáshoz a kockázatosabb fogyasztói és a vállalati kölcsönök kamata, illetve a biztonságosabb befektetést kínáló államkötvények hozama. A lényegében nullára mérséklődött jegybanki alapkamat ellenére például a 15 éves fix kamatozású jelzáloghitelek kamata a múlt héten még mindig 5,06 százalék volt, ami 2,59 százalékponttal magasabb a 10 éves állampapírok hozamánál. 2003-ban, amikor a Fed 1 százalékra mérsékelte alapkamatát, mindössze 0,88 százalékpont volt ez az eltérés. Az elmúlt hetekben a befektetési kategóriába tartozó vállalati kötvények kibocsátóinak 6,03 százalékos felárat kellett (volna) fizetniük hitelezőiknek az államkötvényhozamokon felül, miközben ez a különbség az elmúlt tíz évben átlag 1,23 százalék volt.

Ben Bernanke, a Fed elnöke különösen nagy veszélynek tartja, hogy a következő hónapokban várható kedvezőtlen makroadatok, vállalati hírek, esetleges bankcsődök tovább fokozzák a befektetők óvatosságát, kockázatkerülését, ami tovább hűtheti az amúgy is fagyos hitelpiacot. A Fed ezt mindenképpen el akarja kerülni. Az újabb beavatkozási lehetőségek egyike az, hogy a Fed saját forrásainak, illetve a kormány 700 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomagjából (TARP) megmaradt 350 milliárd dollár egy részének felhasználásával felvásárolják a bankok rossz követeléseit. Ezzel megszabadíthatják őket attól az egymás számára láthatatlan, mérgező eszközállománytól, ami miatt bizalmatlanok egymással szemben.

E lépéssel a Fed és az új adminisztráció visszatérne a pénzügyi csomag felhasználásának eredeti tervéhez, ugyanakkor senki sem tudja a választ arra a kérdésre, hogy mekkora összegre lenne szükség a felvásárláshoz. További lehetőségként a Fed javasolhatja, hogy a TARP terhére alakítsák át a lakáskölcsöneik törlesztésével bajlódok hitelkondícióit, hogy az adósok elkerülhessék a csődöt, otthonuk elárverezését. A jegybank emellett kiterjesztheti a fogyasztói és a kisvállalkozói hitelek nyújtásának előmozdítására tavaly novemberben meghirdetett programját is. Ebben 200 milliárd dollár értékben kínál fel hitelt olyan kötvénytulajdonosoknak, amelyek nemrégiben kibocsátott diák-, autó-, hitelkártya- és kisvállalkozói hitelekkel garantált, AAA minősítésű értékpapírokat vásárolnak. A Fed közvetve ezzel ösztönzi az ilyen papírokat fedező kölcsönök nyújtását.

A jegybank egyébként a héten megkezdte a novemberi program másik elemének a végrehajtását, azaz elkezdte vásárolni az USA legnagyobb lakáshitel-finanszírozói, a Fannie Mae, a Freddie Mac és a Ginnie Mae jelzáloghitelekkel fedezett értékpapírjait. Erre a célra, illetve a három intézmény kötvényeinek felvásárlására 600 milliárd dollárt költ a Fed.  • Vennék
  • Hírek