Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Egy kézben az orosz fegyverkereskedelem

2005.02.10. 08:01
Ezentúl csak a Rosoboronexport lesz jogosult fegyverekkel kereskedni Oroszországban. A cég 59 országba szállít fegyvereket és alkatrészeket. A kereskedőknek az orosz külpolitikai érdekeket is figyelembe kell venni.
Várhatóan egyetlen cég, a Rosoboronexport kezébe kerül az orosz fegyverkereskedelem, miután Szergej Csemezov, a vállalat vezérigazgatója a Kremlben tartott találkozón meg tudta győzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt arról, hogy ez szolgálja legjobban a fegyver- és -alkatrészexport növelését, valamint az eladott berendezésekkel kapcsolatos szolgáltatások javítását - értesült a Kommerszant.

Jelenleg is a Rosoboronexport a legnagyobb exportőr: tavaly 5,12 milliárd dollár értékben adott el fegyvert, miközben a teljes orosz export hatmilliárd dollár volt. A cég az egy évvel korábbi 53 után tavaly már 59 országba szállított. A cégen kívül négy további állami fegyverkereskedő vállalat van és 14 gyár jogosult alkatrészt exportálni, de jogosultságukat várhatóan visszavonják, miután állítólag kiderült, hogy önmagukban nem képesek külső piacokon működni.

Az elnök a megbeszélés során kifejésre juttatta elvárását, hogy a fegyverexport megfeleljen az ország külpolitikai célkitűzéseinek és prioritásainak, amire Csemizov azt válaszolta, hogy ezt csak a Rosoboronexport tudja biztosítani, mivel 40 országban tart fent képviseletet. A többi cég vezetője persze eltérő állásponton van. A műszergyártó ágazat tervezőirodájának vezetője, Arkagyij Sipunov szerint a gyártó tudja legjobban eladni a terméket, a MiG-repülőgépgyár vezérigazgatója, Alekszej Fjodorov szerint a termelés és az eladás növelése a lényeg, nem az, ki kötötte a szerződést.