Válság idején sláger a fegyver

2008.10.28. 12:56
Ha az emberek bizonytalannak érzik helyzetüket, több fegyvert vásárolnak. Legalábbis Amerikában, ahol miközben az autó-, bútor-, illetve ruhavásárlás drasztikusan csökken, 8-10 százalékkal több lőfegyveret és a lőszert adtak el. A felfutásban szerepe lehet annak is, hogy demokrata választási győzelem esetén a fegyvertartás szabályainak szigorítására lehet számítani.

A válság miatt jelentősen visszaesett az autó-, bútor-, illetve ruhavásárlás Amerikában, miközben fegyverből és lőszerekből egyre több fogy. Mind szövetségi, mind állami szinten 8-10 százalékos növekedést regisztráltak.

Szakértők és kereskedők szerint ennek egyrészt az az oka, hogy ha az illinois-i szenátor, Barack Obama nyeri november 4-én az elnökválasztást, akkor a demokraták a fegyvertartással kapcsolatos jogokat korlátozó intézkedéseket vezetnek be. Másrészt válságos időkben a bűnözés és a polgári engedetlenség felerősödésétől tartanak az állampolgárok.

Bár eddig még semmilyen tudományos felmérés nem készült a gazdasági viszonyok és a fegyvereladási statisztikák kapcsolatáról, Gery Kleck, a Floridai Állami Egyetem kriminalisztikai szakértője szerint válságos gazdasági körülmények között az emberek mindig több lőfegyvert vásárolnak, ezzel kompenzálva bizonytalannak érzett helyzetüket. Az olyan reális fenyegetések mint a totális tőzsdekrach, a munkanélküliség és az illegális bevándorlók számának egyre nagyobb mértékű növekedése mind arra késztetik az embereket, hogy megpróbáljanak nagyobb biztonságot teremteni maguknak. Ennek egyik megnyilvánulási formája az intenzívebb fegyvervásárlás.  • Hírek
  • Bankszámla