Erik, Alexandra
EUR 385,19 Ft
USD 366,29 Ft
9 °C
23 °C

Fekete milliárdokkal szépítenék a német büdzsét

2003.02.18. 08:49
Szerdán kerül a német kormány elé az a pénzügyminisztériumi javaslat, amely szerint a magánszemélyek a jövő év közepéig büntetlenül hazavihetnék az illegálisan külföldi bankszámlákon tartott megtakarításaikat. Az amnesztiához idén 25 százalék, 2004 első felében pedig 35 százalék adót kell fizetni a repatriált pénzek után.
A tárca arra számít, hogy a rendelkezés nyomán ez évben 20 milliárd euró vándorol haza, ami 5 milliárd euró államháztartási bevételt jelentene. Ebből több mint 2-2 milliárd kerülne a szövetségi büdzsébe, illetve a tartományokhoz, és 750 millió gazdagítaná a helyi önkormányzatok kasszáját.

Németországban a kamatjövedelmek jelenleg a személyi jövedelemadóhoz számítanak, és ennek kulcsai szerint adóznak, így a legmagasabb adó elérheti a 48,5 százalékot.

Az államháztartás miatt Eichel is beadta a derekát

Becslések szerint a németek 300 és 1000 milliárd euró közti összeget tartanak titkos számlákon Svájcban, Luxemburgban és Liechtensteinben, ahol adómentesen vehetik föl a kamatokat. Egy 2000 júniusából származó kormányzati jelentés szerint a magánszemélyeknek és a cégeknek a közvetlen befektetéseken és a kereskedelmi hiteleken felül 960 milliárd eurójuk van külföldön.

Hans Eichel pénzügyminiszter sokáig ellenezte az adóamnesztiát, de a gyatra államháztartási helyzet láttán ő is beadta a derekát; tavaly a deficit elérte a GDP 3,75 százalékát, messze meghaladva a 3 százalékos valutauniós limitet, és az idei 2,85 százalékos célt se lesz könnyű elérni.

Százmilliárd euróra hazatérésére számítanak

A repatriálásról szóló mostani becslés egyébként igen visszafogott: Gerhard Schröder kancellár korábban úgy nyilatkozott, hogy az amnesztia idején százmilliárd euró tér haza.

Magasabb összeget sejtet az olasz példa is: az olasz adóamnesztia hatására 2001 novembere és 2002 májusa között 60 milliárd euró megtakarítás került Olaszországba. A német kormány tervei közt szerepel, hogy a jövőben egységesen 25 százalékos forrásadót vetnének ki a kamatjövedelmekre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét