Ágnes
-1 °C
2 °C

Túlélhetik a tragédiát a biztosítók

2001.09.14. 15:16
Minden valószínűség szerint soha nem látott kárt okozott biztosított értékekben a kedden elkövetett New York-i és washingtoni merényletsorozat, de a biztosítási szektort egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély - áll a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban kiadott szektorjelentésében.
A cég szerint további információk beérkeztéig pusztán spekuláció lenne bármiféle kísérlet a biztosított kár számszerűsítésére. A nemzetközi biztosítói ipar tőkehelyzete azonban erős, és a szektor képes elviselni egy esetleges súlyos pénzügyi csapást is - vélekedett a hitelminősítő. A jelentés szerint az egyes biztosítók eddig 4 milliárd dollárnyi kárigényt ismertek el, de biztos, hogy ez az összeg sokkal magasabb lesz.

Tízmilliárd felett bajban lehetnek

A Standard and Poor's szerint akkor lehet számítani az egyes biztosítók eredményeinek jelentős romlására, ha a biztosított kárérték meghaladja a 10-15 milliárd dollárt. A hitelminősítő szerint azonban a globális biztosítási ipar egészének sorsáért csak akkor kellene elkezdeni aggódni, ha a kárösszeg meghaladná az 50 milliárd dollárt.

Az Andrew hurrikán 1992-ben mai árakon 20 milliárd dollárjába került a biztosítási iparnak, s a most lerombolt Világkereskedelmi Központ ellen 1993-ban elkövetett pokolgépes támadás kártértéke nem érte el az 1 milliárd dollárt.

A legnagyobbak biztosítottak

A hitelminősítő szerint a keddi tragédia kárain a világ legnagyobb és legerősebb biztosítói osztoznak, mint például a Chubb, amelynek besorolása a lehető legjobb, AAA, vagy a Swiss Re, amelynek adósi osztályzata ugyancsak AAA. A Chubb 200 millió dollár, a Swiss Re 1 milliád dollár kárigényre számít. A Standard and Poor's szerint várható, hogy az életbiztosítási kifizetések jelentősen el fognak maradni a 10 milliárd dollártól, s az azonosítási folyamat miatt nem is kell azonnal fizetni a kötvényekre.

Ki fizessen?

Kérdéses az is, hogy az érintett elsődleges amerikai biztosítók által kötött viszontbiztosítási szerződések nem zárják-e ki a terrorcselekmény okozta károk megtérítését, ahogy az - Amerikával ellentétben - Európában szokásos. Azt is el kell dönteni, hogy a repülőgépek becsapódása és az ezt követő épület-összedőlések egyetlen vagy több biztosítási káreseménynek tekintendők-e, mivel ennek komoly szerepe lesz annak meghatározásában, hogy mely biztosítókat és viszontbiztosítókat terhel térítési kötelezettség - áll a hitelminősítő pénteki jelentésében.

Emelkedő részvényárak

Pénteken egyébként az európai biztosító szektor a keddi merényletek utáni zuhanásból már kezdett magához térni. Az Axa és az Allianz kora délutánig egyaránt több mint 2 százalékkal, a Zürich 4,4 százalékkal erősödött. A DJ Euro Stoxx átfogó biztosítási részindexe 2 százalékkal emelkedett. A befektetők hangulatát javította, hogy több cég is nyilvánosságra hozta várható kifizetési kötelezettségeit, amelyek elemzők szerint nem olyan súlyosak, mint ahogy azt kezdetben várta a piac.