Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felhőkarcolók Prágában és Bukarestben

2007.02.15. 08:00
Nemcsak Budapesten megosztott az ingatlanos és az építészszakma a toronyházak témájában. Prága sem ússza meg a cseh és a külföldi hozzáértők javaslatait. A belvárost elcsúfítanák az egeket karcoló betonmonstrumok, de a Moldva partján, a belváros külső szegélyén már más a helyzet. Néhány építész már vízparti projektet is álmodott az egyik folyószakaszra.

A kiemelt figyelmet a City Projekt kapta. A cseh főváros jelenleg zajló egyik legnagyobb ingatlanberuházásáról, az ECM csoport által tavaly megindított építkezésről van szó. Ennek keretében 2007 közepéig megépül az ország legmagasabb épülete, a City Tower is. A projekt során felhúzott, illetve felújított nyolc épületben egyaránt lesznek kiskereskedelmi egységek, lakások, irodák, éttermek, sőt még egy szórakoztató-központ is - írja a The Prague Post.

Bukaresti terv
Az olasz Cefin csoport Bukarest legmagasabb épületét tervezi felépíteni. A 120 méter magas, 34 emeletes felhőkarcolóban az elképzelések szerint irodák, kereskedelmi helyiségek és hotelszobák is helyet kapnának. A befektetés költségét 110 millió euróra teszik. A pontos helyszínt még keresik.

A beruházás várhatóan teljesen átalakítja Prága negyedik kerületének a látképét. A tervezett nyolc épületből már átadták az ötemeletes, 15 millió euróból épített City Pointot, valamint a 104 méter magas, 27 szintes üvegpalotát, a City Empiriát. Utóbbi egy 25 éves épület 25 millió eurót felemésztő rekonstrukcióját követően nyerte el jelenlegi formáját, s 23 ezer négyzetméteren ad otthont irodáknak, amelyek bérleti jogát már három hónappal az átadás előtt elkapkodták.

A legnagyobb érdeklődés mégis a 109 méter magasra tervezett City Towert övezi. A 30 szintes épületben a 42 ezer négyzetméternyi iroda mellett kiskereskedelmi egységek is helyet kapnak majd, de lesz a felhőkarcolónak 808 autó befogadására alkalmas saját mélygarázsa és luxusétterme is.

Az ECM csoport értékesítési igazgatója, Miroslav Bauer szerint a City Tower sokáig Csehország legmagasabb épülete maradhat: a szakember a City Projekt két, száz métert is meghaladó épülete ellenére sem számít arra, hogy Prága a felhőkarcolók városává válna.