Ágnes
-5 °C
2 °C

Felhőkarcolók Prágában és Bukarestben

2007.02.15. 08:00
Nemcsak Budapesten megosztott az ingatlanos és az építészszakma a toronyházak témájában. Prága sem ússza meg a cseh és a külföldi hozzáértők javaslatait. A belvárost elcsúfítanák az egeket karcoló betonmonstrumok, de a Moldva partján, a belváros külső szegélyén már más a helyzet. Néhány építész már vízparti projektet is álmodott az egyik folyószakaszra.

A kiemelt figyelmet a City Projekt kapta. A cseh főváros jelenleg zajló egyik legnagyobb ingatlanberuházásáról, az ECM csoport által tavaly megindított építkezésről van szó. Ennek keretében 2007 közepéig megépül az ország legmagasabb épülete, a City Tower is. A projekt során felhúzott, illetve felújított nyolc épületben egyaránt lesznek kiskereskedelmi egységek, lakások, irodák, éttermek, sőt még egy szórakoztató-központ is - írja a The Prague Post.

Bukaresti terv
Az olasz Cefin csoport Bukarest legmagasabb épületét tervezi felépíteni. A 120 méter magas, 34 emeletes felhőkarcolóban az elképzelések szerint irodák, kereskedelmi helyiségek és hotelszobák is helyet kapnának. A befektetés költségét 110 millió euróra teszik. A pontos helyszínt még keresik.

A beruházás várhatóan teljesen átalakítja Prága negyedik kerületének a látképét. A tervezett nyolc épületből már átadták az ötemeletes, 15 millió euróból épített City Pointot, valamint a 104 méter magas, 27 szintes üvegpalotát, a City Empiriát. Utóbbi egy 25 éves épület 25 millió eurót felemésztő rekonstrukcióját követően nyerte el jelenlegi formáját, s 23 ezer négyzetméteren ad otthont irodáknak, amelyek bérleti jogát már három hónappal az átadás előtt elkapkodták.

A legnagyobb érdeklődés mégis a 109 méter magasra tervezett City Towert övezi. A 30 szintes épületben a 42 ezer négyzetméternyi iroda mellett kiskereskedelmi egységek is helyet kapnak majd, de lesz a felhőkarcolónak 808 autó befogadására alkalmas saját mélygarázsa és luxusétterme is.

Az ECM csoport értékesítési igazgatója, Miroslav Bauer szerint a City Tower sokáig Csehország legmagasabb épülete maradhat: a szakember a City Projekt két, száz métert is meghaladó épülete ellenére sem számít arra, hogy Prága a felhőkarcolók városává válna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!