Alfréd
-3 °C
3 °C

Drága fémek

2006.01.18. 08:09
Az alapok spekulatív vásárlásai a világ fémpiacain tovább növelik az árakat. Ezzel egyelőre a bányacégek járnak jól, míg a gyártók csökkentik vásárlásaikat.
Az alumínium, a réz és más alapvető fémek árának előrejelzését felfelé módosította a közelmúltban a Goldman Sachs ausztrál csoportja - közölte a Bloomberg. Az elemzők szerint az alumíniumért átlagosan 1,04 dollárt kell majd fizetni fontonként, ami 12 százalékos növekedés a korábbi prognózishoz képest, míg a réz esetében 1,92 dollár körüli árra kell számítani, ami pedig 13 százalékos növekedés. Új árcsúcsok

Az ólom ára idén 6,7 százalékkal, 48 centre nőhet fontonként, míg a nikkelé 9 százalékkal, 6 dollárra. A cink esetén 75 centről mintegy 15 százalékos növekedéssel 86 centre emelkedhet az átlagár fontonként az elemzők szerint. A londoni tőzsdén a réz ára legutóbb hétfőn járt rekordmagasságban - napközben a tonnánkénti ár elérte a 4620 dollárt, amely a nap végére 4590 dollárra csökkent -, míg az alumínium 17 éves csúcsokat döntögetett: az 1989-ben tapasztalt 2445 dolláros árat 23 dollárra közelített meg.

A cink és az ólom esetében szintén a napokban tapasztaltak a brókerek komolyabb növekedést. Előbbi fém új rekordja a napközbeni 2090 dollár, amely végül 2079,50 dollárra csökkent, de ez a 1750 tonnás raktárkészlet-csökkenés következménye. Mindez főként azon nyugdíj- és más alapoknak köszönhető, amelyek portfóliójuk diverzifikálása végett nyersanyagba fektetik pénzüket. Ezek befektetett vagyona 38 százalékkal, 110 milliárd dollárra nőhet 2006-ban - vélte a Barclays Capital. A Goldman elemzői szerint a nyugdíjalapok egyre növekvő aktivitást mutatnak a befektetői piacon, s az általuk a piacba invesztált tőke teljes egészében spekulatív.

Kaszálnak a bányák

Az egyre növekvő árak viszont arra késztethetik az "igazi" vásárlókat, hogy ha lehet, más fémeket alkalmazzanak vagy kevesebbet vásároljanak. A várakozások szerint azonban a későbbiekben az alapok csökkenthetik invesztícióikat, ami az árak eséséhez vezethet. A jelen pillanatban a fellegekben járó árak viszont főként a bányatársaságok profitját növelhetik. Mindezek mellett a Goldman módosította aranyár-előrejelzését is. A korábban vélt 450-550 dollár közötti unciánkénti árat 480-650 dollárra igazították. Tegnapelőtt egyébiránt mind a platina, mind pedig az arany ára új magasságokat ért el Európában. Utóbbi fém 25 éves csúcsot megdöntve napközben elérte a 560 dolláros unciánkénti árat, míg a platina 26 éves csúcsot állított be: a spot piacon 1045 dolláros áron is kereskedtek vele. A kereskedők szerint ez esetben is az a helyzet, hogy egyre több alap fordul a nemesfémek felé, ami többek között az egyre erősödő energiaáraknak, valamint a gyengülő dollárkilátásoknak tudható be - írta a Bizworld.