Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Forradalom az energetikában

2007.06.22. 07:46

Több, a napokban kiadott elemzés érvel a mellett, hogy az energiatermelő vállalatok stratégiájában immár döntő szerephez jutott a megújuló energiaforrások kiaknázása. Az ENSZ-nek a fenntartható fejlődés kilátásaival foglalkozó éves jelentése szerint az üzleti szektor a globális klímavédelmi rendszer körüli politikai huzavonák ellenére immár egyértelműen elkötelezte magát az energiatermelés "zöldítése" mellett.

Tavaly a 2005-ösnél 43 százalékkal többet, nagyjából 100 milliárd dollárt fordítottak világszerte szél- és naperőművekre, továbbá bioüzemanyag-termelő és más megújuló energiaforrásokat hasznosító létesítményekre. Ennek nagyjából hetven százaléka új beruházásokat finanszírozott, a többit a felvásárlások és fúziók tették ki. Különösen figyelemreméltó az az óriási érdeklődés, amely a kockázatitőke-társaságok részéről az ilyen projektek iránt megnyilvánul.

Achim Steiner, az ENSZ környezetvédelmi programjának igazgatója szerint ezek a számok azt mutatják, hogy a világ a korábbi szakértői várakozásokra rácáfolva máris elérte azt a pontot, amikor a fenntartható energiatermelés számottevő tényezővé vált az ágazatban. Ma még csak a globális energiatermelés 2 százaléka származik megújuló forrásokból, de az épülő erőműveknek már 18 százaléka ilyen, és az ENSZ becslése szerint 2030-ra 25 százalék közelébe emelkedhet a zöldenergia aránya.

Hasonlóan biztató képet fest a PricewaterhouseCoopers (PwC) energetikai jelentése, amely 44 ország 14 áramtermelő cégének véleményét és terveit összegzi. Tavaly még csak a megkérdezett ágazati menedzserek 17 százaléka számolt a szélenergia középtávú térnyerésével, ma viszont már minden második válaszadó nevezte fontosnak ezt a területet. Az energiatakarékosságot is sokkal fontosabbnak ítélik a vállalati vezetők, mint egy évvel ezelőtt. Manfred Wiegand, a PwC illetékes vezetője szerint nem kétséges, hogy változóban van a világ energiatermelésének összetétele, ugyanakkor a fenntarthatóság irányába mutató változás sebessége nagyban függ a nemzetközi és állami szabályozások alakulásától.

Az ENSZ-nek a megújuló energiaforrások térnyerésével kapcsolatban megfogalmazott előrejelzését azonban sok szakértő túl merésznek tartja. A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) illetékesei úgy nyilatkoztak a The Guardiannek, hogy az ENSZ számai "további tanulmányozást igényelnek". Az IEA saját becslése szerint 2030-ig mindössze 9 százalékra emelkedik a megújuló energia aránya. A Greenpeace még szkeptikusabb: Charlie Kronick klíma- és energiaügyi kampányigazgató szerint a 100 milliárd dolláros beruházási érték még mindig csak egytizedét jelenti a világ energetikai beruházásainak, és a legnagyobb cégek - például a BP vagy a Shell - beruházásaik kevesebb mint öt százalékát fordítják megújuló források kiaknázására.