Piroska
-1 °C
5 °C

Válság a Fiat vezetésében

2004.06.01. 08:30
A Ferrari vezérként ismertté vált Luca Di Montezemolo lett a Fiat új elnöke, a pénteken elhunyt Umberto Agnelli helyett. A döntés nyomán lemondott az eddigi, Agnellivel együtt dolgozó vezérigazgató.
Új vezetés áll a legnagyobb olasz iparvállalat, a 105 éve az Agnelli család által alapított FIAT S.p.A. élén. Pénteken nyirokmirigyrákban elhunyt Umberto Agnelli, a konszern elnöke, aki a múlt év eleje óta Giuseppe Morchio vezérigazgatóval együtt próbálta egyenesbe hozni az autóipari üzletág veszteségei miatt fennállásának legsúlyosabb válságát átélő csoportot.

A Ferrari vezért becsülik, de tartanak tőle

A konszern élére még vasárnap Luca di Montezemolót, a Ferrari keménykezű főnökét nevezték ki - erre azonnal beadta lemondását a hozzá hasonlóan öntörvényű, a cég szerkezetátalakítási programját kidolgozó és eddig menedzselő Morchio. A hírre zuhanni kezdett a FIAT papírjainak árfolyama. A piacnak nem a nagy tekintélynek örvendő Ferrari-főnök ellen van kifogása, de attól tartanak, hogy az eddig sikeres, az autógyártásra és az új modellekre építő szerkezetátalakítási programot megakasztja saját elképzeléseinek érvényesítése és Morchio távozása. A másik aggály, hogy a FIAT kikerülhet a szakmai vezetés alól. Hárommilliárd euróval tartozik ugyanis bankjainak, amelyek 2005-ben az adósságot részvényre válthatják, s ezzel az Agnellik helyett a legnagyobb részvényessé válhatnak.

A bankok nem akarnak beleszólni

A bankok a piacok megnyugtatására vasárnap bejelentették, hogy támogatják a cég vezetését, és ha egyáltalán legnagyobb tulajdonosává válnának, ami valószínűtlen, akkor sem akarnak beleszólni a FIAT irányításába. Az új vezérigazgatót a hírek szerint ma nevezik ki.