Valter
16 °C
31 °C

EU-figyelmeztetés a tagjelölteknek

2003.09.12. 08:35
Az Európai Unió brüsszeli bizottsága figyelmeztette a tagjelölteket, hogy az euró ebben az évtizedben történő bevezetését kockáztatják, ha hagyják növekedni a költségvetési hiányt és az államadósságot.
A bizottság tegnap kiadott jelentése szerint a tíz csatlakozó ország átlagát tekintve romlott az államadósság GDP-aránya.

Túlköltekezés és hitelfelvétel

Az EU főként Lengyelországgal kapcsolatban hoz fel példákat arra, hogy nem elegendő a költségvetési szigor. A túlköltekezés és a privatizáció lassulása miatt az ország tavaly 1,1 százalékkal növelte hitelfelvételét, GDP-arányos eladósodottsága az idén 51 százalékra nőhet. Az eurózónához történő csatlakozás alapfeltétele a 60 százalék alatti arány, illetve hogy a költségvetési hiány nem éri el a GDP 3 százalékát.

A bizottság már korábban is jelezte aggályait a túlságosan laza fiskális politikát illetően, a tegnapi nyilatkozat azonban vélhetően összefüggésben áll azzal a lengyel tervvel, amely az előző nap szivárgott ki. A 2004-es lengyel költségvetés tervezetéből ugyanis kiderül, hogy a varsói kormány már 2005-2006-ra tervezi a csatlakozást az ERM-2 árfolyamrendszerhez, aminek nyomán az euró bevezetésére már 2007-ban, vagy 2008-ban sort kívánnak keríteni.

Magyarországot is figyelmezteték

Az elemzők túl optimistának ítélik ezt a forgatókönyvet, s a jelek szerint az EU is vissza akarja terelni a lengyel kormányt a realitások talajára. Noha főként Lengyelországról szól, a bizottsági megnyilvánulás Magyarországot is érinti. A magyar államadósság júniusban a Bloomberg jelentése szerint már elérte a GDP 57 százalékát.

Magyarország és Lengyelország együtt többel tartozik a külföldi kötvényeseknek, mint a többi nyolc csatlakozásra váró ország együtt, és mindkettő várhatólag tovább növeli a hitelfelvételt az infrastrukturális beruházásokhoz, az egészségügyi és a nyugdíjrendszer fenntartásához.