Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EU-figyelmeztetés a tagjelölteknek

2003.09.12. 08:35
Az Európai Unió brüsszeli bizottsága figyelmeztette a tagjelölteket, hogy az euró ebben az évtizedben történő bevezetését kockáztatják, ha hagyják növekedni a költségvetési hiányt és az államadósságot.
A bizottság tegnap kiadott jelentése szerint a tíz csatlakozó ország átlagát tekintve romlott az államadósság GDP-aránya.

Túlköltekezés és hitelfelvétel

Az EU főként Lengyelországgal kapcsolatban hoz fel példákat arra, hogy nem elegendő a költségvetési szigor. A túlköltekezés és a privatizáció lassulása miatt az ország tavaly 1,1 százalékkal növelte hitelfelvételét, GDP-arányos eladósodottsága az idén 51 százalékra nőhet. Az eurózónához történő csatlakozás alapfeltétele a 60 százalék alatti arány, illetve hogy a költségvetési hiány nem éri el a GDP 3 százalékát.

A bizottság már korábban is jelezte aggályait a túlságosan laza fiskális politikát illetően, a tegnapi nyilatkozat azonban vélhetően összefüggésben áll azzal a lengyel tervvel, amely az előző nap szivárgott ki. A 2004-es lengyel költségvetés tervezetéből ugyanis kiderül, hogy a varsói kormány már 2005-2006-ra tervezi a csatlakozást az ERM-2 árfolyamrendszerhez, aminek nyomán az euró bevezetésére már 2007-ban, vagy 2008-ban sort kívánnak keríteni.

Magyarországot is figyelmezteték

Az elemzők túl optimistának ítélik ezt a forgatókönyvet, s a jelek szerint az EU is vissza akarja terelni a lengyel kormányt a realitások talajára. Noha főként Lengyelországról szól, a bizottsági megnyilvánulás Magyarországot is érinti. A magyar államadósság júniusban a Bloomberg jelentése szerint már elérte a GDP 57 százalékát.

Magyarország és Lengyelország együtt többel tartozik a külföldi kötvényeseknek, mint a többi nyolc csatlakozásra váró ország együtt, és mindkettő várhatólag tovább növeli a hitelfelvételt az infrastrukturális beruházásokhoz, az egészségügyi és a nyugdíjrendszer fenntartásához.