Emőke
-4 °C
9 °C

A finn vakok és gyengénlátók várják az eurót

2001.09.20. 15:44
A finn vakok és gyengén látók türelmetlenül várják már a közös európai pénz bevezetését: így végre megszabadulhatnak a külsőre szinte teljesen egyforma, s ezért könnyen összekeverhető nemzeti bankjegyektől és érméktől.
A finn bankjegyek színeiket, motívumaikat és nagyságukat tekintve nagyon hasonlítanak egymásra: a legkisebb értékű bankjegy, a 20 márkás méretre (14x7 centiméter) például pontosan ugyanakkora, mint a legnagyobb értékű 1000 márkás bankjegy.

Csak a legérzékenyebbek boldogulnak a jelenlegi bankjkegyekkel

A gyengén látók számára valóságos rémálom megkülönböztetni a hat (20, 50, 100, 500 és 1000 márkás) forgalomban lévő bankjegyet, ugyanis csak a legérzékenyebbek képesek arra, hogy ujjaik segítségével állapítsák meg, éppen milyen értékű bankót tartanak a kezükben. A papírpénzek összegét feltüntető feliratok ugyanis különböző hosszúságúak (az ötven márkás bankjegy felirata - viisikymmentae - lényegesen hosszabb, mint például a száz - sata - márkásé, s ezt kell kitapintaniok.

A szemük világától megfosztott emberek problémájára csupán kivételes tapintási érzékük jelenthet némi vigaszt, de ez a képesség is csak akkor segít a bankjegyeken szereplő feliratok "leolvasásában", ha a kezükbe kerülő pénz új - jegyzi meg az AFP.

Meg kell bízniuk a kereskedőben

"Ha vásárolni indulunk, mindig meg kell kérnünk egy egészséges embertársunkat, hogy kísérjen el, segítsen a megfelelő papírpénzek kiválasztásában, vagy meg kell bíznunk a kereskedőben és el kell fogadnunk az általa felajánlott segítséget" - magyarázta a gyengén látók és vakok helyzetét Markku Mottonen, a finn gyengén látók szövetségének tagja.

"Már nem is számolom azokat az eseteket, amikor összekeverem a 20 és a 100 márkás bankjegyeket" - panaszkodik Pekka Rantanen, aki látótérszűkületben szenved. "Egyik alkalommal, egy étteremben 1000 márkás bankjegyet vettem elő a 100 márkás helyett, és a pincérnő elfogadta. 900 márkát veszítettem" - teszi hozzá a férfi.

Minél nagyobb, annal többet ér

A közös európai pénzt ezzel szemben éppen úgy tervezték, hogy elkerülhetővé váljanak a bankók megkülönböztetésével járó kellemetlenségek: az új bankjegyek méretüket tekintve annál nagyobbak, minél többet ér az adott papírpénz, és a felületükön elhelyezett dombornyomások segítségével még a legnagyobb sötétségben is minden nehézség nélkül különbséget lehet majd tenni közöttük.

A finn gyengén látók szövetsége nemrégiben széles körű kampányba kezdett, hogy megismertesse 12 ezer tagjával az új európai bankjegyeket, és megtanítsa a vakoknak és gyengén látóknak az árak átszámolást finn márkáról euróra. "Az árak finn márkában és euróban való feltüntetése semmit sem segít a vakokon. Így is, úgy is fejben kell kiszámolniuk az új árakat, és ez nem egy esetben meglehetősen bonyolult" - mondta Riitta Hartikainen, a vakok szövetségének fogyasztási kérdésekért felelős illetékese.