Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Egymilliárd dollárra perlik a Firestone-t

2001.06.19. 10:30
Egy autóbalesetben meghalt amerikai pár fia kártérítési pert indított az abroncsokat készítő Firestone ellen, amelybe bevonja az Explorer tipusú terepjárót gyártó Fordot is. Az "elátkozott páros" már eddig is jócskán lejáratta magát kölcsönös vádaskodásaival, hogy melyikük terméke az életveszélyesebb.
Evelio Herrera szüleinek egy évvel ezelőtti halála miatt most beperelte az ismert abroncsgyártót. Abban, hogy ezt egyáltalán megtette, ennyi idővel az események után, nyilván nagy része volt a Firestone és a Ford közötti példátlan nyilatkozatháborúnak, amely időről időre megtöltötte az amerikai sajtót.

Borulások durrdefekt után

Az évszázados üzleti kapcsolatban álló vállalatok között azután romlott meg a viszony, hogy a Ford visszahívta az Explorer tipusú, igen sikeres sportterepjáróira szerelt Firestone Wilderness abroncsokat, mondván, hogy azok a felelősek legalább 174 autós halálért. Kiderült ugyanis, hogy legalább ennyien haltak meg a gumi felrobbanása utáni balesetekben, amikor a négykerék meghajtású kocsi felborult.

Nem kértek egymáséból

Az abroncsgyár a kezdetektől fenntartásokkal fogadta a felelősségére vonatkozó állításokat, így órákkal azelőtt, hogy a Ford idén tavasszal bejelentette: az összes, járműveire szerelt Wildernesst lecseréli a későbbi esetleges tragédiák megelőzése végett, a Firestone azt közölte, hogy többé nem hajlandó szállítani az autógyárnak.

Életveszélyes autó robbanékony gumival?

A Firestone szerint az Explorerek konstrukciós hibáik miatt hajlamosak a borulásra defekt esetén, a Ford szerint a Wildernessek hajlamosak a defektre. Mindkét fél kutatási eredményekre hivatkozik. Az Explorer egyébként kategóriájának legnépszerűbbje volt, a legújabb verzió azonban a sajtóvita miatt nehezen fogy.

Együtt rosszban és rosszban

A Herrera család ügyvédei szerint mindenesetre az abroncsgyár a felelős a szülők haláláért. Emellett azért a Fordot is perbe fogták. A két cég nemcsak alperesként szerepel együtt: vezetőiket a Kongresszus fogja meghallgatni a nyilvános vitáról és termékeik biztonságos voltáról.