Szilárda
0 °C
6 °C

Mikszáth Kálmán a csehországi Sestajovicén

2001.11.08. 15:52
A polgármester szerint teljesen indokolt, hogy a mintaadózó focista, Tomás Rosicky szüleinek házához aszfaltút vezet, mások meg dagaszthatják a sarat. Az elégedetlenség jövőre csillapodhat, a focista adóiból ugyanis újabb utak épülhetnek.
A Prágától keletre fekvő Sestajovice apró település. Lakosainak nagy része esős időben sáros, latyakos utakon kénytelen közlekedni.

Tomás Rosicky szüleinek a falu szélén álló, elegánsan felújított házához viszont néhány napja korszerű és jó minőségű betonút vezet. A család 21 éves büszkesége ugyanis a német Borussia Dortmund és a cseh nemzeti tizenegy sztárja.

Politikai filozófiai magasságokba emelkedett a felháborodás

"A gazdagoknak külön utat, nekünk pedig csak sarat ad a rendszer", "Olyan ez, mint a kommunisták alatt", "Potyemkin-falu" - elégedetlenkedik a falu népe Jirí Serpán polgármester döntése miatt, aki a helyi tanácstagok támogatásával Rosickyék külön útját nemrégiben megépíttette.

A polgármester szerint viszont a népszerű "Roso" adói nélkül a falucskának még kevesebb pénze lenne a fejlesztésekre.

A nagy hatalmú anyatigris

A külön betonutat egyébként Rosicky édesanyja követelte az elöljáróságtól. "Vagy rendes út készül a házunkhoz, vagy a fiamat nem itt Sestajovicében jelentem be állandó lakosnak, s aztán adóit is a más kasszájába fogja befizetni" - sorolta gazdasági argumentumait az anya.

Roso nektek is összefocizza az aszfaltutat

A falucska vezetése értett a szóból. "Roso adóiból a jövőben újabb utakat tudunk építeni" - jelentette ki a polgármester. A falu első emberének számításai számításai szerint a település rendbetételére mintegy 150 millió koronára lenne szükség, viszont az évi költségvetésük alig tízmillió. "Ne csodálkozzanak ezért, hogy nekünk olyan adófizető polgárok, mint Rosicky, nagyon értékesek, hiszen évente több millióval gazdagítják kasszánkat".

Maga Rosicky egyébként mostanában csak ritkán látogat el Sestajovicébe, hiszen szerződése Dortmundhoz köti. A német Bundesliga egyik legdrágább játékosa havonta csak alapfizetésként mintegy hatmillió koronát kap klubjától, s újabb milliókat a reklámokért, illetve a cseh válogatottban való szereplésért.

Az adó nagyobb része ugyan Németországban marad, de azért szép összeg jut szülőfalujának is. "Az emberek tévednek, amikor azt állítják, hogy elfogult vagyok Rosickyékkal szemben. Számunkra Roso nagyon fontos ember, s komoly pénzforrás".