Brit bankjegyblamázs

2002.08.23. 14:06
Másodszor is megkezdték az új 5 fontos bankjegyek forgalomba hozását Nagy-Britanniában. A sztori a Bank of England történetének talán legnagyobb blamázsa.
Az új 5 fontos (2 ezer forint értékű) bankót idén májusban bocsátották ki, s bemutatásakor a jegybank illetékesei valósággal dicsekedve ismertették annak a két éves folyamatnak az állomásait, amelynek során a legkorszerűbb megoldásokkal, terhelési tesztek egész sorával dolgozták ki az új bankjegyet.

A napi használat során gyorsan kiderült: egy dologról megfeledkeztek. A bankjegyek sorozatszámai a használat során egyszerűen lekopnak. Az enyhén szólva kínos felfedezést követően úgy döntöttek, hogy új eljárással készült, új 5 fontosokat bocsátanak ki.

Fry és hologram

Az új-új bankjegy mérete és kinézete megegyezik a régi-újéval - főoldalán Erzsébet királynőt, hátoldalán Elizabeth Fry-t ábrázolja, aki XIX. századi szociálisrefrom-törekvéseivel került be az angol történelembe.

A sorszámot ábrázoló részt egyszerű nyomdai eljárás segítségével védőréteggel látták el, ami a banki hivatalos nyilatkozatok szerint "véglegesen megoldja a problémát". Három különleges új biztonsági megoldást is alkalmaztak, a legszembeötlőbb egy hologram: a "Britannia-jelkép" más szögből nézve az 5-ös szám képévé alakul át.

Mindenesetre gyanús, hogy a kibocsátók az új 5-öst minden idők legbiztonságosabb bankjegyének nevezik, s beszámoltak arról is, hogy a forgalomba hozatalt megelőzően alapos kopási, kémiai és más vizsgálatok alá vetették.

A régi 5-ös már 6-ot ér

Egyes adatok 2 millió, más információk 3 millió darab selejtes bankjegy forgalomba kerüléséről szólnak - abban mindenesetre egyöntetűek a brit sajtó értesülései, hogy a malőr a Bank of Engandnak 250 ezer fontjába (mintegy százmillió forint) került.

A bevont 5 fontosok értéke egyelőre nem nőtt jelentősen: a mostani kibocsátás napján egy internetes aukción a gyűjtők 6 fontért már hozzájuthattak a régi-új 5-ös példányaihoz.