Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Jól megy az amerikai gazdagoknak

2003.09.19. 11:40
Amerika leggazdagabb iparmágnásai két szűk esztendő után növelni tudták vagyonukat az elmúlt 12 hónapban - áll a Forbes magazin által összeállított listán, melyet évente adnak ki az Egyesült Államok leggazdagabb embereiről.
A négyszázas listán szereplők összvagyona tíz százalékkal nőtt az elmúlt évben, így eléri a 955 milliárd dollárt. Vagyongyarapodásukat az internet és a informatika újbóli szárnyalásának köszönhetik, a két évvel ezelőtti visszaesést követően.

Nincs változás a dobogón

A leggazdagabb még mindig Bill Gates 46 milliárd dolláros vagyonával, ez három milliárddal több, mint egy évvel ezelőtt. Nincs változás a lista második és harmadik helyén sem.

Már két éve Waren Buffet befektető guru a második 36 milliárdos vagyonával, őt követi a Microsoft másik alapítója Paul Allen 22 milliárd dollárral.

Internet, média, informatika a nyerő

Az idei év legnagyobb nyertesei a technológiai szektorban szerezték vagyonukat. Larry Ellison az Oracle alapítója 18 milliárddal, Michael Dell, a Dell Computertől 13 milliárddal és Steve Ballmer a Microsofttól 12,2 milliárddal szerepelnek a lista következő helyein.

Az Amazon.com vezetőjének, Jeff Bezoznak a vagyona 3,1 milliárdról ugrott 5 milliárdra egy év alatt vállalata nagymértékű fejlődése következtében. A Yahoo alapítója, David Filo is figyelemreméltó nyereséget termelt, vagyona 1,6 milliárdra nőtt.

Többen a tíz leggazdagabb között a médiából jöttek. A Cox Communications társaság alapítójának két örököse, fejenként 11 milliárd dollárral, John Kluge a Metromédia, illetve Sumner Redstone a Viacom tulajdonosa szintén 10-10 milliárd dollárral szerepel a listán.

Három családi örökség

A top tízben az említetteken kívül még két családi örökség is szerepel. A negyedik helyen áll Sam Walton, a Wal-Mart üzletlánc öt gyermeke, fejenként 20,5 milliárd dollárral: ez a család a leggazdagabb, ha az összvagyont nézzük. A Mars birodalom örökösei fejenként10,4 milliárd dollárral kerültek fel a leggazdagabbak közé.

A listából az is kiderül, hogy egyre több milliárdos él nyugaton: Kaliforniában 95 milliárdos él a négyszázból, New Yorkban pedig 47. Összehasonlításként, a Forbes-lista 21 évvel ezelőtti első összeállításakor még 81-en éltek New Yorkban és csak 56-an Kaliforniából.

Az év vesztese

A tavalyi év legnagyobb vesztese Gary Winnick, aki a csődbe ment Global Crossing távközlési vállalatot alapította. A cég 12,6 milliárd dolláros vesztesége miatt Winnick lekerült a négyszáz leggazdagabb listájáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!