Még mindig Bill Gates a leggazdagabb

2001.06.22. 10:24
Hiába bukdácsol az új gazdaság, még mindig Bill Gates a világ leggazdagabb embere 58,7 milliárd dolláros vagyonnal. A Forbes magazin listája szerint a világon 538 embernek van legalább 1 milliárd dolláros magánvagyona. Az idén öt divattervező és nyolc orosz olajmágnás, köztük Csernomirgyin volt miniszterelnök került be a klubba, ahol a leggazdagabb nők a Wal-Mart áruházlánc tulajdonosai, a Walton nővérek, fejenként 18,5 milliárddal.
A globalizációellenesek mellén büszkébben feszülhet a Che Guevara póló: a helyzet fokozódott, hiszen a Forbes magazin szerint tavaly minden eddiginél több, összesen 538 olyan ember élt a Földön, akinek legalább 1 milliárd dollárja volt. Átlagos vagyonuk 3,2 milliárd dollár, ami jóval több mint egy a globalizáció pestisétől mentes karakán kis afrikai diktatúra éves nemzeti összterméke. A tipikus milliárdos 62 éves, 93 százalékig férfi, 7 százalékig nő.

Bill ügyes befektető

Bill Gates mikor még nem volt milliárdos
Hiába esett tavaly több mint 30 százalékot a Nasdaq tőzsdeindex, Bill Gates, a Microsoft tulajdonosa a jelek szerint igen ügyesen forgatta pénzét, hiszen vagyona egy esztendő alatt mindössze 7 százalékkal apadt, így 58,7 milliárdjával kényelmesen vezet. A második helyen 32,3 milliárddal Warren Buffet, a konzervatív stratégiájáról híres befektetőguru áll. A dobogón nyomasztó a Microsoft túlsúlya, hiszen a harmadik Paul Allen, a cég társalapítója 30,4 milliárddal. Ő sokkal ügyetlenebbül fektetett be barátjánál, Gates-nél, hiszen egy évvel korábban még 48 milliárdja volt.

Miss Röfi gazdáját kizárták a klubból

A technológiai szektor kidurranása jó néhány nagymenő vagyonát apasztotta töredékére. Larry Ellison, az Oracle első embere, aki tavaly kis híján a világ leggazdagabbja lett, idén kénytelen fele akkora, 26 milliárd dolláros bukszából gazdálkodni. Még durvább a helyzete Masayoshi Sonnak, a japán Softbank alapítójának, aki 2000 közepén a részvényárfolyamoknak köszönhetően még 76 milliárddal flangált, ma viszont 5,6-ból kell kijönnie. Breki, Miss Röfi és haverjainak tulajdonosa, a német Thomas Hoffa - civilben médiamogul - kerek 4 milliárd dollár helyett ma már csak 250 milliót csörget az erszényben, vagyis csúnyán kiesett a klubból.

Kevés nő, sok Walton

A milliárdosok klubja igencsak férfiközpontú: az 538 tag közül mindössze 37 nő akad. A leggazdagabb Alice és Helen Walton, a Wal-Martot alapító Sam Walton leányai. A legtehetősebb nem amerikai hölgy a német Johanna Quandt, akinek a családja a BMW tulajdonosa. Ázsiában a hongkongi ingatlankereskedő Nina Wang, Latin-Amerikában pedig Maria Aramburuzabala., a Modelo sörgyár örökösnője.

Micsoda családi pókerpartik mehetnek!

A házasságszédelgők álma a Walton família, nem csak azért, mert Alice elvált, és egyedül él egy texasi ranchon. A klán ugyanis százmilliárdos vagyon felett osztozik: a világ tizenegy leggazdagabb embere közül öten az ő konyhaasztaluknál vágják fel a hálaadás napi pulykát. Mindazonáltal már csak egyikük dolgozik a családi cégnél.

Szorgos teuton dinasztiák

A Forbes 26 milliárdos famíliát számolt össze. Távol álljon tőlünk bármiféle nemzetkarakterológia, de érdekes tény, hogy közülük a legtehetősebbek túlnyomó részt németek. Ebbe a csoportba tartozik a Haniel, az Engelhorn, a Bohringer, a Henkel, a Reimann és a Merck család, és szintén németül beszél az osztrák Porsche-Piech klán.

Öreg brazil nem vén brazil

A szupergazdagok átlagéletkora 62 év. A legfiatalabb a 29 esztendős Daniel Ziff, negyven alatt összesen hatan vannak. A legérettebb a 96 éves brazil médiavállakozó, Roberto Marinho.

Jól fizet az haute couture

A több mint 500 milliárdos közül 271 amerikai akad, ami elsöprő előny, hiszen a második helyezett Japánban mindössze 29 mágnás akad. Érdekes, hogy Mexikóban több a hipergazdag, mint a 12 darabbal büszkélkedő Nagy-Britanniában. Olaszországban tavaly szépen nőttek a vagyonok, hiszen tízen is most kerültek fel a listára, köszönhetően részben a divatipari boomnak, mivel köztük találjuk Giorgio Armanit, Paolo Bulgarit, Achille Maramottit és Miuccia Pradát is.

Veres vs. Csernomirgyin

Miközben a magyar parlament saját bevallása szerint leggazdagabb tagja a 62 millió forintos bankszámlával, 56 milliós követeléssel, hét ingatlannal, illetve szántókkal és gyümölcsösökkel rendelkező szocialista Veres János, az orosz politikus-vállakozók nagyvonalúbban adják elő: volt miniszterelnökük, Viktor Csernomirgyin az idén 1,1 milliárd dolláros vagyonával felkerült a Forbes listájára, ahol egyébként ő a nyolcadik orosz mágnás.  • Hírek
  • Hírek