16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Bill Gates a leggazdagabb, de sokat vesztett

2001.09.28. 11:21
Továbbra is Bill Gates, a Microsoft elnöke a világ leggazdagabb embere a "csodabefektető" Warren Buffet és a Microsoft másik alapítója, Paul Allen előtt - derül ki a Forbes magazin 400-as listájáról. A világgazdaság lassulása miatt a nagyon gazdagok szegényebbek lettek. A New York és Washington elleni terrortámadások után a lista 50 legismertebb tagjának vagyona összesen 44 milliárd dollárral csökkent, egyedül Gatesé 7,2 milliárddal.
Bár vagyona a Forbes-féle lista augusztus 27-ei zárásakor a megelőző évi 63 milliárd dollárról 54 milliárdra esett, Bill Gates hatalmas fölénnyel vezet a leggazdagabbak versenyében. Warren Buffetnek szintén csökkent a vagyona, 33,2 milliárd dollárral, ám ezzel az eredménnyel is előzött, mivel a korábbi második, Larry Ellison, az Oracle vezetője még többet vesztett.

Az első tízbe - a Microsoft-vezérigazgató, Steve Ballmert kivéve - rajtuk kívül kizárólag a Wal-Mart áruházláncot alapító, Sam Walton családtagjai kerültek be.

Szegényedő gazdagok

A világgazdaság lassulása kemény csapásokat mért a gazdagokra: a top 400 összesített vagyona az egy évvel korábbi 1,2 billió dollárról 946 milliárdra esett vissza. Ilyen csökkenésre a Forbes-lista 1982-es elindítása óta mindössze kétszer volt példa.

Kevesebb a milliárdos

Az átlagos listatag farzsebében 2,4 milliárd dollár lapul, vagyis 600 millióval kevesebb a tavalyinál. A Forbes szerint a világon idén augusztus vége előtt 236 dollármilliárdos élt, 38-cal kevesebb, mint 2000-ben. Az új gazdaság válsága miatt 54 IT-cégtulajdonos pottyant ki a listáról, helyüket mumifikálódott acélmágnások és egyéb kövületek foglalták el.

Mindegy, hogy van-e diplománk

A leggazdagabbak közül 149-en örökölték vagyonukat. Bill Gates feltűnése óta divat azt állítani, hogy diploma nélkül nagyobb esélyünk van a gazdagságra. A Forbes adatai közül ezzel kapcsolatban annyit lehetett kibogarászni, hogy a 400-ból 279-en diplomások, átlagos vagyonuk 2,2 milliárd dollár. Nem végeztek egyetemet vagy főiskolát 118-an, az ő ruhásszekrényükben átlag 1,9 milliárd dollár van eldugva. A listán kevés a nő, mindössze 46-an vannak.

Gates sokat bukott a terroron

A Forbes a terrortámadások után villámgyorsan kiszámolta, hogy az akció utáni tőzsdezuhanás mennyit vett ki az 50 legismertebb krőzus zsebéből. Abszolút értékben Gates bukta a legnagyobbat, 7,2 milliárd dollárt, ami augusztusi vagyonának 13,3 százaléka. A legendás tőzsdei játékosként elkönyvelt Buffet jobban jött ki a slamasztikából a maga 8,4 százalékos buktájával. A nálunk is ismert befektetők közül csúnyát hasalt a szállodalánc-tulajdonos, John Willard Marriott Jr., aki elvesztette pénzének 34,2 százalékát, de a CNN-alapító, Ted Turner is 22,6 százalékkal kevesebből kell, hogy kijöjjön. Az 50 ismert figura összesen 44 milliárdot bukott.  • Hírek
  • Hírek