Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

A Ford bünteti az öltönyösöket

2001.08.30. 16:01
Drasztikus lépésre szánta el magát a megtépázott renoméjú Ford: az autógyártó egyszerűen megvonta összes menedzserének idei prémiumát.
Jacques Nasser
Közel félmilliárd dollárt takaríthatott meg a Ford azzal, hogy a cégvezetők egyáltalán nem kapnak prémiumot. Tavaly ugyanis összesen 442 millió dollárt fizettek ki a mintegy 6 ezer felső vezetőnek.

A megszorítás alól persze maga a legfőbb főnök, Jacques Nasser sem mentesül, aki tavaly 7,7 millió dollárt vihetett haza prémiumként legendás narancssárga centrumos nejlonzacskójában.

Tragikus gumik

A Fordot az utóbbi időszakban egymás után érték a csapások, a legdurvább mindenképpen a Firestone márkájú abroncsok visszahívási akciója volt, ami 3 milliárd dollárba került összesen. A gumikat azért cserélték le, mert durrdefektek után több sofőr meghalt a Firestone-nal szerelt Ford Explorer modellekben. A gumi- és az autógyártó később rosszízű vitába bonyolódott, hogy melyikük felelős inkább a halálesetekért.

Ezenkívül 400 millió dollárt költöttek el különböző minőségi kifogások miatt. A vállalat csak a második negyedévben 551 millió dollárt vesztett az abroncsok cseréje miatt.

Arról egyelőre nem szivárgott ki hír, hogy az alacsonyabb beosztású alkalmazottak prémiumát is megvonják-e.