Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

A Fordé lett a Rover márkanév

2006.09.20. 07:45
A Ford megvásárolja a Rover márkanevet a német BMW AG-tól, az árról és a tervekről nem beszéltek. Hírek szerint új modellcsalád gyártásában fognak ezen a néven.

A Ford Motor Co. bejelentette, hogy opciós jogával élve megvásárolja a Rover márkanevet a német BMW AG-tól. Az opciót a Land Rover terepjárógyártóval együtt 2000-ben vette meg a német autókonszerntől.

A második legnagyobb amerikai autógyár nem közölte sem a vételárat, sem azt, mit szándékozik tenni a Rover márkanévvel, csak annyit mondott, hogy az akvizíció a Land Rover érdekét szolgálja, és nem áll szándékukban eladni a márkanevet.

A kínai Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC) a Dow Jones augusztusi tudósítása szerint kész lett volna 11 millió fontot (20,7 millió dollár) fizetni a márkanévért, ha a Ford lemond opciójáért - az amerikai gyártónak csak 6 millió fontot kellett fizetnie.

A Ford állítólag azt tervezi, hogy a Rover márkanéven új modellcsalád gyártásába fog, amelynek a Land Rover autók is részei lennének. Az új modellcsalád átmenet lenne a hagyományos személyautók és a hobbiterepjárók között. A Rover személyautókat gyártó MG Rovert a Phoenix Venture Holdings Ltd. brit befektetői csoport vette meg 2000-ben a BMW-től, szimbolikus tíz fontért.

Az MG Rover azonban 2005 áprilisban fizetésképtelenné vált, az angliai Longbridge-ben dolgozó kilencezer alkalmazottja elveszítette munkáját. A cég vagyonát és az MG sportkocsigyártási jogát a kínai Nanjing Automobile Group autógyár vette meg tavaly a cég felszámolásával megbízott PriceWaterhouseCooperstől.

A Rover 25 és 75 típusok gyártási technológiája és a dizájnnal kapcsolatos jogok ugyanakkor 67 millió fontért (116 millió dollár) a SAIC tulajdonába kerültek, miután a kínai állami cég nem akarta megvenni az egész MG Rovert. A SAIC, amely a General Motors Corp. kínai partnere, ez év elején SAIC Motor Manufacturing Co. néven autógyártó céget hozott létre, hogy saját márkanéven, de a Rover padlólemezén autókat gyártson. Szóvivője tegnap kijelentette, nem érinti kedvezőtlenül a terveiket, hogy nem sikerült megszerezni a Rover márkanevet.