Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Fordé lett a Rover márkanév

2006.09.20. 07:45
A Ford megvásárolja a Rover márkanevet a német BMW AG-tól, az árról és a tervekről nem beszéltek. Hírek szerint új modellcsalád gyártásában fognak ezen a néven.

A Ford Motor Co. bejelentette, hogy opciós jogával élve megvásárolja a Rover márkanevet a német BMW AG-tól. Az opciót a Land Rover terepjárógyártóval együtt 2000-ben vette meg a német autókonszerntől.

A második legnagyobb amerikai autógyár nem közölte sem a vételárat, sem azt, mit szándékozik tenni a Rover márkanévvel, csak annyit mondott, hogy az akvizíció a Land Rover érdekét szolgálja, és nem áll szándékukban eladni a márkanevet.

A kínai Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC) a Dow Jones augusztusi tudósítása szerint kész lett volna 11 millió fontot (20,7 millió dollár) fizetni a márkanévért, ha a Ford lemond opciójáért - az amerikai gyártónak csak 6 millió fontot kellett fizetnie.

A Ford állítólag azt tervezi, hogy a Rover márkanéven új modellcsalád gyártásába fog, amelynek a Land Rover autók is részei lennének. Az új modellcsalád átmenet lenne a hagyományos személyautók és a hobbiterepjárók között. A Rover személyautókat gyártó MG Rovert a Phoenix Venture Holdings Ltd. brit befektetői csoport vette meg 2000-ben a BMW-től, szimbolikus tíz fontért.

Az MG Rover azonban 2005 áprilisban fizetésképtelenné vált, az angliai Longbridge-ben dolgozó kilencezer alkalmazottja elveszítette munkáját. A cég vagyonát és az MG sportkocsigyártási jogát a kínai Nanjing Automobile Group autógyár vette meg tavaly a cég felszámolásával megbízott PriceWaterhouseCooperstől.

A Rover 25 és 75 típusok gyártási technológiája és a dizájnnal kapcsolatos jogok ugyanakkor 67 millió fontért (116 millió dollár) a SAIC tulajdonába kerültek, miután a kínai állami cég nem akarta megvenni az egész MG Rovert. A SAIC, amely a General Motors Corp. kínai partnere, ez év elején SAIC Motor Manufacturing Co. néven autógyártó céget hozott létre, hogy saját márkanéven, de a Rover padlólemezén autókat gyártson. Szóvivője tegnap kijelentette, nem érinti kedvezőtlenül a terveiket, hogy nem sikerült megszerezni a Rover márkanevet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?