Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Szabadkereskedelmi zónába tömörül amerika

2003.11.23. 12:38
Kilenc év erőfeszítései és tárgyalásai után az amerikai kontinens országainak kereskedelmi miniszterei elfogadták a vázlatát annak az egyezménynek, mely alapján szabadkereskedelmi övezetet alakítanak ki Alaszkától a Horn-fokig. Az Amerikai Szabadkereskedelmi Övezet 2005-től fog működni.
Megállapodás született 34 amerikai ország kereskedelmi minisztere között, akik egy szorosabb gazdasági együttműködés lehetőségéről tárgyaltak. Hosszas vita után elfogadták a vázlatát annak a megállapodás-tervezetnek, mely végül az Amerikai Szabadkereskedelmi Övezethez vezethet.

Kompromisszum

A tárgyalások legújabb fordulóját Miamiban tartották a héten. Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy a két legnagyobb vitapartner, az Egyesült Államok és Brazília meg tud-e egyezni, de a megállapodás végül a vártnál hamarabb született meg. A két állam éles vitát folytatott a kereskedelmi egyezményről, és a mezőgazdasági kvótákról. Ez utóbbi okozta két hónapja a WTO-csúcs kudarcát.

"Még nagyon sok fontos kérdést kell tisztázni, ez pedig nem lesz könnyű", idézte a BBC Celso Amorim brazil külügyminisztert. "A legfontosabb azonban, hogy elindultunk azon az úton, mely megteremti a megegyezés alapjait. Ez persze nem garancia arra, hogy létre is jön a megállapodás, de legalább a feltételek adottak" - fogalmazott.

A mostani megállapodás szerint az országok eldönthetik, mennyire kötelezik el magukat a legvitatottabb kérdések mellett. A végső dokumentum megpróbálja közös nevezőre hozni az összeegyeztethetetlen különbséget a magánérdek és aközött, hogy minél előbb felszámolják a már elviselhetetlenné váló szegénységet.

Antiglobalisták

A rendőrség összecsapott a tűntetőkkel a konferencia színhelyén, Miamiban. Legalább 140 embert letartóztattak. A rendőrség könnygázt és gumilövedékeket használt az összegyűlt tömeg szétoszlatására. Húsz embert, köztük három rendőrt vittek kórházba.

Rendőrségi források szerint igencsak szervezettek voltak a tüntetők, a megmozduláson tízezren vettek részt. Az összecsapások előtt és után amerikai szakszervezetek vonultak fel, tiltakozva a megállapodás ellen, mely szerintük munkahelyeket sodorhat veszélybe, mert több vállalat is kivonulhat az Egyesült Államokból olcsó munkaerő után kutatva.