Valér
-2 °C
0 °C

Az oroszok letekerték az ukrán gázcsapot

2008.03.03. 07:56
Ukrajna tartozásai miatt Oroszország hétfő reggel nyolckor lejjebb csavarták az ukrán gázcsapot. Az adósság miatt egyelőre negyedével, napi 30 millió köbméterrel kevesebb gázt kapnak az ukránok. Nekünk nem kell aggódnunk, mondják az oroszok.

A Gazprom orosz gázipari cég korábbi figyelmeztetésének megfelelően hétfőn közép-európai idő szerint reggel 8 órakor 25 százalékkal csökkentette gázszállításait Ukrajnába. Az orosz cég hangsúlyozta: az intézkedés nem érinti az európai fogyasztókat. A Gazprom szóvivője elmondta: készek folytatni a tárgyalásokat az ukrán féllel.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője azt mondta, hogy az orosz cég gazdasági érdekeit figyelembe véve reggel 8 órakor 25 százalékkal csökkentette gázexportját Ukrajnába. Hangsúlyozta, az európai fogyasztókat ez nem érinti, az oda irányuló szállításokban nincs és nem lesz fennakadás. A Gazprom napi 30 millió köbméterrel csökkentette Ukrajnának szánt gázexportját.

A Gazprom pénteken fenyegette meg Ukrajnát, hogy hétfőtől csökkenti az oda irányuló gázexportot a kifizetetlen adósságok és a folyó évre vonatkozó gázszerződés hiánya miatt. A múlt héten csütörtökön és pénteken is voltak tárgyalások a két fél között, de ezek eredménytelenül értek véget és ezután jelentette be pénteken a Gazprom a hétfőtől életbe lépett intézkedést.

A Gazprom szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a pénteki tárgyalások óta személyes találkozóra nem került sor, csupán telefonon tartotta a kapcsolatot a két cég. Az orosz cég szóvivője hétfőn rámutatott: a Gazprom megbízható partner. Fizetés hiányában azonban nem tud és nem is akar szállítani földgázt. A Gazprom adatai szerint Ukrajna idén eddig 1,9 milliárd köbméter leszállított földgáz után 600 millió dollár gázadósságot halmozott fel.

A Naftogaz ukrán állami energiaipari cég közölte, hogy a fogyasztók ellátásának a biztosítása céljából a tartalékokat használják fel azután, hogy a Gazprom csökkentette a gázszállítást. Az ukrán cég egyik vezetője hangsúlyozta: az orosz intézkedés miatt az ukrán és az európai fogyasztókat nem éri kár, a tranzitszállítások nem csökkennek.

Magyarország irányába Ukrajnából folyamatosan, a szerződések szerint érkezik a földgáz, közölte a Mol-csoporthoz tartozó rendszerirányító FGSZ Földgászállító Zrt. Az ukrán fél hivatalosan tájékoztatta a céget arról, hogy Oroszország hétfőn, helyi idő szerint 10 órától csökkentette a betáplálást Ukrajna irányába. Ez a csökkentés a tranzitszállítást Európa irányába nem érinti, a kieső gázforrást az ukrajnai földgáztárolók megnövelt kitermelésével pótolják – áll a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!