Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hidegfejű gazdagok

2004.06.28. 07:42
A gazdag magánbefektetők egyre professzionálisabb, generációkra előre tekintő stratégiát követnek - állítja a Capgemini és a Merrill Lynch.
A magas nettó értékű személyek (HNWI) egyre jobban hasonlítanak az intézményi befektetőkhöz: magas szintű kockázatmenedzsmentre, integrált befektetési termékekre és objektív tanácsadásra tartanak igényt - összegezhetők Capgemini és a Merrill Lynch a tanulmányának megállapításai. A gazdagok - akik közé a szerzők a legalább egymillió dollár befektethető tőkével rendelkező személyeket sorolják - egyre kevésbé vesznek figyelembe érzelmi tényezőket portfóliójuk összeállításakor.

Sok esetben megfigyelhető a családi vagyon tudatos, több generációra előre tekintő menedzselése: a família "százéves terve" kidolgozása során az öröklési és adózási szempontok ugyanúgy szerepet kapnak, mint az ingatlanok hasznosításával vagy a jótékonysági akciókkal kapcsolatos megfontolások.

Tért hódít az a megközelítés, amely úgyszólván vállalati részlegeknek tekinti a családtagokat, míg a "családfő-vezégigazgató" a nagy cégekre jellemző vezetési struktúrát és kommunikációs irányelveket dolgoz ki. Ebben a rendszerben a portfólió kezelésénél közreműködő tanácsadó kvázi pénzügyi igazgatónak számít, akinek feladata, hogy egyre kifinomultabb stratégiák alkalmazása, a legújabb innovatív termékek feltérképezése révén növelje a família vagyonát. A fix hozamú befektetési formák aránya látványosan csökken, míg a részvények és a kombinált termékek egyre népszerűbbek a milliomosok körében.

A tavalyi év végén világszerte mintegy 7,7 millió fő tartozott a HNWI-körbe, ami 7,5 százalékos - nagyjából félmillió fős - emelkedést jelent 2002-höz képest. A Capgemini és a Merrill Lynch tanulmánya szerint ezen személyek összesített vagyona elérte a 28,8 ezer milliárd dollárt. A szakértők azt jósolják, hogy a következő években is évente 7 százalék körüli növekedés várható ebben a körben, így a gazdag magánszemélyek összesített vagyona 2008-ra elérheti a 40 ezer milliárd dollárt. A HNWI-kör jó egyharmada - 2,6 millió fő - Európában él, ám átlagos vagyonuk elmarad a 2,27 millió amerikai milliomosétól. Ezt az elemzők főként az öreg kontinensen jellemző jövedelemadó-szabályokkal magyarázzák.