Újraindult a gázszállítás Európa felé

2009.01.13. 08:13
Egy héttel a csapok elzárása után, a Gazprom kedd reggel megindította a szállítás Európa felé. A vitának azonban nincs vége, bármikor csökkenhet a nyomás.

Reggel nyolckor az orosz Gazprom újraindította a gázszállítást Ukrajnán keresztül Európa felé. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke bejelentette, hogy legelőször a Balkán felé indítják meg a szállítást, a Kurszki területen lévő Szudzsa állomásról.

Vladimir Putyin orosz miniszterelnök rendelte el a szállítás megindítását, miután a Gazprom elnöke beszámolt neki a fejleményekről – tudósít a Reutes. Hétfőn mindhárom fél, Ukrajna, Oroszország és az Eu képviselői is aláírta a nemzetközi megfigyelők munkájáról szóló dokumentumot, akik ellenőrzik a tranzitot Ukrajnában. Ezután már nem volt akadály a gázcsapok megnyitása előtt.

A gázvita azonban bármikor újrakezdődhet. Ukrajna azt szeretné, hogy Oroszország biztosítsa a gáz szállításához szükséges gázt, vagyis 21 millió köbméter technikai gázt is. A Gazprom azonban nem erre nem hajlandó, szerinte Ukrajnának fizetnie kell a technikai gázért is. A cég szóvivője szerint Ukrajna megint krízist okoz ezzel a követelésével, kiújulhat az egész válság –írja a Reuters.

Alekszej Miller is hasonlóan fogalmazott, Putyinnal való találkozóján kijelentette, hogy ha Ukrajna jogtalanul levesz a gázból, a Gazprom ugyanannyival csökkenti a küldött gáz mennyiségét.

A gáz 24 órán belül éri el az első uniós országon, orosz és ukrán szakértők szerint a rendszer teljes helyreállásához 36 órára lesz szükség. Oroszország szerint az első szállítmány 16 óra múlva érheti el Lengyelországot. Szakértők szerint azonban legalább három nap kell ahhoz, hogy Szibériából Európába jusson a gáz.  • Tippek
  • Babaváró hitel