Piroska
-2 °C
5 °C

Biztató növekedési kilátások

2006.01.02. 08:17
Biztató kilátásokkal vág neki az európai gazdaság a 2006-os esztendőnek. Az euróövezet a tavalyinál másfélszer gyorsabb növekedésre számíthat, ez Magyarország és a többi kelet-közép-európai állam számára is kedvező feltételeket teremt.
Nagyjából a 2005-össel azonos növekedésre számíthat az idén a világgazdaság egésze. A Világbank 3,2 százalékos expanziót jósol, de más elemzők 4 százalék körüli értékeket is elképzelhetőnek tartanak, a Morgan Stanley napokban kiadott prognózisa például 4,1 százalékkal számol. Ezen belül az Egyesült Államokban némileg lassul, de továbbra is viszonylag magas szinten marad a növekedés: a tavalyi 3,6 után az OECD 3,5, a National Association for Business Economics által készített elemzői összesítés pedig 3,3 százalékot vár. A Federal Reserve várhatóan legalább egy ízben kamatemelést hajt végre, folytatva a 2004 júniusában megkezdett trendet; azóta az irányadó ráta 1-ről 4,25 százalékra emelkedett.

Európa magához képest javíthat

A tengerentúli lassulással szemben Európa várhatóan jobban teljesít majd, mint a mögöttünk hagyott esztendőben - az öreg kontinens az USA-nál persze még így is gyengébben teljesíthet, de legalább önmagához képest javul valamelyest. Az Európai Bizottság legutóbbi, novemberben kiadott elemzése szerint az euróövezet és a huszonötök egésze is mintegy másfélszer gyorsabb ütemű növekedésre számíthat, mint a rendkívül gyenge 2005-ös évben. 2007-ben további erősödést várnak a brüsszeli közgazdászok, ám a tavalyi év végén kiadott biztató jelentések fényében lehetséges, hogy 2006-ban is erősebb lesz a növekedés a jóslatban szereplő 2,1 százaléknál.

A fejlődő gazdaságok a leggyorsabbak

A legjobban teljesítő térségek azonban továbbra sem a világ legfejlettebb részei közül kerülnek ki. A 240 elemző véleményét tükröző Consensus Economics Kelet-Európát, Délkelet-Ázsiát és Latin-Amerikát tartja 2006-ban a legígéretesebbnek. A fejlődő gazdaságok ugyan összességükben a tavalyinál 0,2 ponttal alacsonyabb, 5,7 százalékos expanzióra számíthatnak, ám ez még mindig jócskán meghaladja akár a nyugat-európai, akár az észak-amerikai értéket. A fő kockázati tényezők között a szakértők az amerikai folyó mérleghiány által kiváltott esetleges dollárválságot és a számos európai és amerikai piacon tapasztalható ingatlanár-buborék kipukkanásának lehetőségét emlegetik. Az olajár stabilan magas maradhat; az év végére a Consensus Economics 56 dolláros hordónkénti értéket jósol. Ezt azonban megzavarhatja, ha Irán és Izrael között erőszakossá fajul a jelenleg csak nyilatkozatok szintjén zajló ellenségeskedés - figyelmeztet a Business Online.

Magyarország: kedvező környezetben is árfolyamkockázat

A magyar gazdaság nemzetközi környezete 2006-ban is kedvező lesz, így folytatódhat az erős reálgazdasági alapokon nyugvó exportnövekedés - véli Kovács György, a Budapest Economics elemzője. A termelékenység javulása szempontjából már 2005 is kedvező fordulatot hozott, és az idei bérnövekedési kilátások azt mutatják, hogy e téren nem kell a helyzet romlásától tartani. A magyar gazdasági növekedésen belül ugyanakkor a 2006-os fiskális intézkedések miatt erősödik a belső kereslet növekedése, ez az importkereslet bővülésén keresztül rontja a folyó fizetési mérleget. A konjunktúra jövője szempontjából a nagy kérdés az, milyen módon és mennyire határozottan lát hozzá a kormány az államháztartási hiány lefaragásához. Ha a piacok elégedetlensége a fiskális konszolidációval forintgyengüléshez és hozamemelkedéshez vezetne, akkor a jelentős devizaadósságot felhalmozott háztartások és a vállalati szektor néhány szegmensének pénzügyi helyzete romlana, s ez a fogyasztáson, a beruházásokon és ezen keresztül a GDP-n is meglátszana. Ezek a hatások azonban nem jövőre, hanem inkább 2007-ben válnak érezhetővé.