Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Lendületben a világgazdaság

2006.03.07. 10:26
Az idei év első és második negyedében az Atlanti-óceán mindkét partján erőteljesebb GDP-növekedésre van remény, mint amit 2005 utolsó három hónapjában mértek - hangoztatja az OECD. Ez Kelet-Közép-Európa idei kilátásait is javítja. Magyarország gazdasági mutatói továbbra is aggodalomra adnak okot.
Az Egyesült Államokban az év végi megtorpanás nem a gazdaság általános kifulladását, csak a nyár végi hurrikánok hatását tükrözte - fogalmaz Jean-Philippe Cotis, az OECD vezető közgazdásza. A párizsi székhelyű szervezet most kiadott értékelése szerint a legfrissebb mutatószámok - legyen szó az üzleti bizalomról vagy a foglalkoztatási adatokról - erőteljes élénkülésre utalnak. Japánban az Ázsia-szerte tapasztalható élénkülés stabil növekedést generál.

Az óceán innenső partján ennél vegyesebb, bár összességében azért biztató a kép. Az euróövezetben a tényadatok rendre gyengébbek, mint a várakozásokat tükröző indexértékek. Különösen igaz ez Németországra, ahol 2005 végén a GDP stagnálása mellett rekordszintet ért el az üzleti bizalom. A derűlátás azóta is töretlen: a Handelsblatt most kiadott felmérése szerint a frankfurti tőzsdén jegyzett cégek kétharmada beruházásai növelését tervezi 2006-ra. Különösen jó hír, hogy nagy részük az elmúlt évek kitelepülési hulláma után most már hazai kapacitásait szeretné bővíteni. A Financial Times ugyanakkor utal arra, hogy a német üzleti életben tapasztalható eufória többek között a labdarúgó-világbajnokságon várt jó szerepléssel is öszszefügg.

Magyarország: távol az eurótól
Magyarország gazdasági mutatói továbbra is aggodalomra adnak okot - fogalmaz most közzétett nemzetközi konjunktúraelemzésében az Economist Intelligence Unit (EIU). A londoni intézet a tavalyi 4,2 után átlagosan 4,4 százalékos növekedést vár 2006-ra és 2007-re, ám hozzáteszi: a térség országai közül itt kell a legtöbb kockázati tényezővel szembenézni. A lakosság devizaadósságai folyamatosan nőnek, miközben az euró átvétele nagyon távolinak tűnik (az EIU a következő évtized első felére jósolja ezt). A tavaszi parlamenti választás után a fiskális konszolidáció csak lassan indul meg, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig a következő két évben a GDP 7-8 százalékára rúg majd. Emiatt a forint tovább gyengülhet 2006-ban, ez a fogyasztói árakon és a devizahitel-törlesztésen keresztül súlyosan érintheti a lakosságot (a vállalatok kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen az ő bevételeik kisebb-nagyobb mértékben euróban keletkeznek) - véli az EIU.

Nem minden átalakult ország szárnyal

A tavalyi év egészében 1,3 százalékkal növekedett az euróövezet, ezen belül Németország 1,1 százalékkal. A kelet-közép-európai országok ennél lényegesen jobban teljesítettek. Magyarországon nagyjából 4,1-4,2, Lengyelországban 3,2 százalékos volt az expanzió, míg a szlovák növekedés mértéke az 5 százalékot is meghaladta, a Baltikumban pedig 10 százalék körüli értékeket mértek (VG, 2006. február 15., 2. oldal). Az OECD jelentése nem tartalmaz előrejelzést a térség idei kilátásaira vonatkozóan, ám az Economist Intelligence Unit (EIU) ugyancsak tegnap közzétett globális elemzése igen. E szerint a visegrádi országok - elsősorban az exportteljesítménynek köszönhetően - az idén és a következő évben is a 2005-ösnél valamivel dinamikusabb GDP-bővülésre számíthatnak. A szovjet utódállamok lendülete csökken, ám nem számottevő mértékben.