Judit
3 °C
7 °C

Amerikai-francia autóipari óriás alakulhat

2006.07.04. 07:52
A General Motors nyögvenyelősen haladó stabilizációja miatt az amerikai cég egyik tulajdonosa nem bízik a vállalat talpraállítását szolgáló stabilizációs csomagban, ezért inkább szövetségest keres.

A Kirk Kerkorian milliárdos vállalkozó tulajdonában levő Tracinda Corp. elvesztette a bizalmát a General Motors Corp. (GM) vállalatot vezető Rick Wagoner által fémjelzett stabilizációs csomag iránt – értesült a Bloomberg. A Tracinda 9,9 százalékos pakettel az egyesült államokbeli autógyártó negyedik legnagyobb tulajdonosa.

Kerkorianék azt szeretnék elérni, hogy a GM lépjen szövetségre a Nissan Motor Co. és a Nissanban 44 százalékos ellenőrző pakettel rendelkező Renault SA által alkotott párossal. Ha ez nem sikerül, akkor viszont a Tracinda szerint fel kell gyorsítani a tavaly 10,6 milliárd dolláros veszteséget termelő cég szerkezeti átalakítását.

A Wagoner-terv szerint a cég talpra állításához elegendő bizonyos gyárak bezárása, 30 ezer álláshely megszüntetése, illetve az autótervezés olcsóbbá tétele. Kerkorian azonban ennél radikálisabb költségcsökkentést tartana kívánatosnak.

A 89 éves milliárdos azért nincs megelégedve Wagonerrel, mert a jelenlegi vezérigazgatónak eddig nem sikerült megállítania az eladások visszaesését az Egyesült Államokban, ahol a GM piaci részesedése 1925 óta nem látott szintre esett vissza a nagy ázsiai autógyártók térnyerése miatt. Tracinda a múlt héten közölte az amerikai vállalat vezetésével, hogy a Nissan és a Renault késznek mutatkozik egy jelentős, de kisebbségi tulajdonrész megvásárlására a GM-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?