Vilhelmina
11 °C
28 °C

Amerikai-francia autóipari óriás alakulhat

2006.07.04. 07:52
A General Motors nyögvenyelősen haladó stabilizációja miatt az amerikai cég egyik tulajdonosa nem bízik a vállalat talpraállítását szolgáló stabilizációs csomagban, ezért inkább szövetségest keres.

A Kirk Kerkorian milliárdos vállalkozó tulajdonában levő Tracinda Corp. elvesztette a bizalmát a General Motors Corp. (GM) vállalatot vezető Rick Wagoner által fémjelzett stabilizációs csomag iránt – értesült a Bloomberg. A Tracinda 9,9 százalékos pakettel az egyesült államokbeli autógyártó negyedik legnagyobb tulajdonosa.

Kerkorianék azt szeretnék elérni, hogy a GM lépjen szövetségre a Nissan Motor Co. és a Nissanban 44 százalékos ellenőrző pakettel rendelkező Renault SA által alkotott párossal. Ha ez nem sikerül, akkor viszont a Tracinda szerint fel kell gyorsítani a tavaly 10,6 milliárd dolláros veszteséget termelő cég szerkezeti átalakítását.

A Wagoner-terv szerint a cég talpra állításához elegendő bizonyos gyárak bezárása, 30 ezer álláshely megszüntetése, illetve az autótervezés olcsóbbá tétele. Kerkorian azonban ennél radikálisabb költségcsökkentést tartana kívánatosnak.

A 89 éves milliárdos azért nincs megelégedve Wagonerrel, mert a jelenlegi vezérigazgatónak eddig nem sikerült megállítania az eladások visszaesését az Egyesült Államokban, ahol a GM piaci részesedése 1925 óta nem látott szintre esett vissza a nagy ázsiai autógyártók térnyerése miatt. Tracinda a múlt héten közölte az amerikai vállalat vezetésével, hogy a Nissan és a Renault késznek mutatkozik egy jelentős, de kisebbségi tulajdonrész megvásárlására a GM-ben.