Alfréd
-2 °C
2 °C

Minden idők legzsírosabb hadiüzlete

2001.10.26. 14:20
A Lockheed-Martin nyerte el a Joint Strike Fighter gyártására kiírt tendert. A hadigazdaság történetének legbusásabb szerződésének értéke összességében jócskán meghaladhatja a 200 milliárd dollárt.
Az alapmegállapodás - ez 10 éves fejlesztési program megrendelését jelenti - 20 milliárd dollárt ér. A Pentagon első számú szállítóját, a Lockheed Martint eddig is esélyesebbnek tartoták a Boeingnél. A Boeing a bennfentesek szerint könnyebben le tudja nyelni a békát, mivel a tarsolyában ott van egy várhatóan komoly megrendeléseket hozó új harci repülőgép. A mostani óriásüzlet biztos nyertese a United Technologies, mivel az már biztos, hogy mindkét versenytárs az UT tulajdonában lévő Pratt and Whitney motorját építené be.

Vége a radarkorszaknak?

A leendő új típus, melyet egyelőre Joint Strike Fighter néven emlegetnek, a Lockheed F-16-osának utóda lesz, de jelentősen javított "lopakodó" jellemzőkkel, amit részben a konstrukciós megoldásoknak - a gázturbina és a vezérsíkok elhelyezése stb. -, részben a radarhullámokat elnyelő bevonatnak köszönhető.

Összesen hatezret is gyárthatnak

Hogy miért emlegetnek jóval 200 milliárd dollár feletti üzletet? Az USA és Nagy-Britannia együtt 3002 darabot készül rendelni a következő években, ami több mint 200 milliárd dolláros tétel. Amerikai katonai vezetők szerint a következő 30 év során az egyéb szövetséges államok további 3000 gépet rendelhetnek, ami megint 200 milliárd dollár. A Merrill Lynch civil elemzői ugyanakkor pesszimistábbak, ők nem tartják kizártnak, hogy a szövetségesek csak fele ennyi repülőt fognak megvásárolni.

Buknának a lopakodóra

A gyártás beindítását eredetileg 2005-re tervezték, de a terrortámadások utáni válaszcsapás miatt az események jobban felpöröghetnek. Rumsfeld védelmi miniszter egyik tanácsadó testülete például azt javasolta, hogy a haditengerészet számára hamarabb fejlesszenek ki "lopakodó" tulajdonságú, vagyis a radaroknak láthatatlan vadászgépet.