Mégsem lesz gáz-OPEC?

2008.06.09. 08:15
Nem tudtak megegyezni az alapszabályról a legnagyobb gázexportőr országok az immár hagyományosnak mondható informális találkozójukon, így Moszkva javaslatára csúszik a hivatalos termelői szervezet megalakítása.

A világ vezető gázexportáló országai júniusról októberre halasztották tervezett miniszteri szintű tanácskozásukat, mivel nem tudtak megegyezni a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) mintájára létrehozni tervezett gázkartell jellegéről és alapszabályairól - közölte Valerij Jazev, az orosz duma elnökhelyettese, aki részt vett a tanácskozás előkészítésében.

Az érintett országok képviselőiből álló munkacsoport a múlt héten tanácskozott Moszkvában, de nem közeledtek az álláspontok az alapszabály-tervezet kérdésében. A három legnagyobb exportőr, Oroszország, Irán és Katar így beérte azzal, hogy megerősítette az áprilisban Teheránban elfogadott előzetes ajánlást, amelynek értelmében szervezetté kell alakítani a csoportot, egy főtitkárral és egy operatív bizottsággal az élén. Rengeteg a megoldatlan probléma, mivel a gáz esetében nem lehet egységes nemzetközi piacról beszélni, így kartellmegállapodást sem lehet kötni - mondta a Reutersnak Jazev, akit egyébként a Gazprom első számú parlamenti lobbistájának tekintenek. Szerinte bizonytalan, mikor jöhet létre valamilyen szervezet a Gázexportáló Országok Fóruma alapján, amit pedig sokan máris gáz-OPEC-nek neveznek. A halasztást Moszkva javasolta.

A legnagyobb exportőrök 2001 óta évente informális tanácskozást tartanak a fórum keretében, ez azonban eddig nem sok eredményt hozott. A fórumnak az említett három országon kívül Egyiptom, Indonézia, Líbia, Nigéria, Venezuela és más gáztermelő országok is tagjai. Az Egyesült Államok és az EU ugyanakkor többször közölte, hogy gázkartell létrehozása komoly veszélyt jelentene a globális energiabiztonságra nézve, és lehetőséget adna az árak manipulációjára. Irán azonban továbbra hivatalos szervezetté szeretné alakítani fórumot, amely az OPEC-hez hasonlóan kitermelési döntéseket hozna és befolyásolni tudná a világpiaci árakat.