Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra jósolt Greenspan

2007.05.25. 07:40
A történelem, úgy tűnik, ismétli önmagát: a február 27-i sanghaji tőzsdepánikhoz hasonlóan tegnap ismét Alan Greenspan volt Fed-elnök nyilatkozata indította el az egész világra kiterjedő tőzsdei lejtmenetet.

Alan Greenspan egy madridi konferencián figyelmeztette a befektetőket: drámai visszaesésre lehet számítani a kínai részvénypiacokon, hiszen a jelenlegi túlértékelt helyzet „egyértelműen tarthatatlan”. Ennek hatására a kezdeti emelkedést követően a vörös tartomány felé indultak a világ legfőbb tőzsdemutatói. A sanghaji és a sencseni börze közös mutatója (CSI 300) a történelmi csúcson nyitott, majd 2 százalékos mínuszban zárta a napot.

Veszély

A Fed korábbi elnöke nem véletlenül figyelmeztetett épp a kínai tőzsdékre: a CSI 300 éves szinten eddig 95,88 százalékkal erősödött, és ezzel jelenleg messze a világ legjobban teljesítő mutatója. Külön érdekesség, hogy Greenspan, úgy tűnik, mind a kínai jegybankelnöknél, mind Kína leggazdagabb emberénél, Li Ka-singnél befolyásosabb, hiszen korábban mindketten megpróbálták felhívni a befektetők figyelmét a veszélyekre. Bár a kínai tőkepiacon már jó ideje várnak egy komolyabb korrekcióra, egyelőre úgy tűnik – ha kis megingásokkal is, de – töretlen a vásárlási kedv az ázsiai tőzsdéken.

A Shanghai Composit Index tavaly a világ második legnagyobb emelkedését könyvelhette el 130,4 százalékkal, az idén pedig eddig több mint 53 százalékot emelkedett, miközben a tavaly 156,1 százalékkal második helyre jutó venezuelai mutató az idén már sereghajtóvá vált. A bővülés ennek ellenére természetesen a kockázatok növekedésével jár.

Dupla kockázat

Tegnap az értékpapír-piaci felügyelet szólította fel az ország brókercégeit: a kínai tőkepiaci instrumentumok kockázata az idén a duplájára emelkedett, erről kötelességük precízen informálni a befektetőket. A jegybank azután kezdett figyelmeztetni a problémákra, hogy rekordmértékű, 91 millió lakossági brókerszámlán összesen a csillagászati, 2,25 ezer milliárd dollárnak megfelelő 17,2 ezer milliárd jüan gyűlt össze Kínában.

Szakértők szerint a forrongó részvénypiacot központi intézkedéssel kellene lehűteni a hatalmas országban. Miközben Kínát és a régiós tőzsdéket elsősorban a Greenspan beszéde nyomán megindult eladási hullám gyengítette, Oroszországban számos egyéb tényező is hozzájárult a komoly korrekció kialakulásához.

Tovább emelkedett ugyanis a politikai feszültség az Európai Unió és Oroszország között, miután az orosz állam megtagadta a londoni kém megölésével vádolt volt KGB-ügynök kiadatását. Oroszország tőkepiaci helyzetét tovább rontja, hogy a nyersanyagpiac visszaesésével csökken az energiavállalatok profitja, és ez érzékenyen érinti az orosz börzéket is.