Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Újra jósolt Greenspan

2007.05.25. 07:40
A történelem, úgy tűnik, ismétli önmagát: a február 27-i sanghaji tőzsdepánikhoz hasonlóan tegnap ismét Alan Greenspan volt Fed-elnök nyilatkozata indította el az egész világra kiterjedő tőzsdei lejtmenetet.

Alan Greenspan egy madridi konferencián figyelmeztette a befektetőket: drámai visszaesésre lehet számítani a kínai részvénypiacokon, hiszen a jelenlegi túlértékelt helyzet „egyértelműen tarthatatlan”. Ennek hatására a kezdeti emelkedést követően a vörös tartomány felé indultak a világ legfőbb tőzsdemutatói. A sanghaji és a sencseni börze közös mutatója (CSI 300) a történelmi csúcson nyitott, majd 2 százalékos mínuszban zárta a napot.

Veszély

A Fed korábbi elnöke nem véletlenül figyelmeztetett épp a kínai tőzsdékre: a CSI 300 éves szinten eddig 95,88 százalékkal erősödött, és ezzel jelenleg messze a világ legjobban teljesítő mutatója. Külön érdekesség, hogy Greenspan, úgy tűnik, mind a kínai jegybankelnöknél, mind Kína leggazdagabb emberénél, Li Ka-singnél befolyásosabb, hiszen korábban mindketten megpróbálták felhívni a befektetők figyelmét a veszélyekre. Bár a kínai tőkepiacon már jó ideje várnak egy komolyabb korrekcióra, egyelőre úgy tűnik – ha kis megingásokkal is, de – töretlen a vásárlási kedv az ázsiai tőzsdéken.

A Shanghai Composit Index tavaly a világ második legnagyobb emelkedését könyvelhette el 130,4 százalékkal, az idén pedig eddig több mint 53 százalékot emelkedett, miközben a tavaly 156,1 százalékkal második helyre jutó venezuelai mutató az idén már sereghajtóvá vált. A bővülés ennek ellenére természetesen a kockázatok növekedésével jár.

Dupla kockázat

Tegnap az értékpapír-piaci felügyelet szólította fel az ország brókercégeit: a kínai tőkepiaci instrumentumok kockázata az idén a duplájára emelkedett, erről kötelességük precízen informálni a befektetőket. A jegybank azután kezdett figyelmeztetni a problémákra, hogy rekordmértékű, 91 millió lakossági brókerszámlán összesen a csillagászati, 2,25 ezer milliárd dollárnak megfelelő 17,2 ezer milliárd jüan gyűlt össze Kínában.

Szakértők szerint a forrongó részvénypiacot központi intézkedéssel kellene lehűteni a hatalmas országban. Miközben Kínát és a régiós tőzsdéket elsősorban a Greenspan beszéde nyomán megindult eladási hullám gyengítette, Oroszországban számos egyéb tényező is hozzájárult a komoly korrekció kialakulásához.

Tovább emelkedett ugyanis a politikai feszültség az Európai Unió és Oroszország között, miután az orosz állam megtagadta a londoni kém megölésével vádolt volt KGB-ügynök kiadatását. Oroszország tőkepiaci helyzetét tovább rontja, hogy a nyersanyagpiac visszaesésével csökken az energiavállalatok profitja, és ez érzékenyen érinti az orosz börzéket is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!