Piroska
-2 °C
5 °C

Csatáznak a Gucciért

2001.09.05. 15:04
A Gucci 42 százalékát birtokló Pinault-Printemps-Redoute csoport 2004-re a divatcég kizárólagos tulajdonosává akar válni. A francia konzorcium attól az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton csoporttól akarja megszerezni részesedését, ami korábban szintén a Gucci egészének megszerzésén munkálkodott. Az LVMH bíróság elé vitte a PPR korábbi tulajdonszerzését.
A Financial Times szerdai értesülései szerint a francia Pinault-Printemps-Redoute (PPR) csoport tárgyalásokat folytat az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton konzorciummal a Gucci megvételéről. Ha a tárgyalások eredményesek, úgy a PPR 2004-ra teljesen megszerezheti a divatcéget.

Matt három lépésben

A PPR, amely jelenleg a Gucci 42 százalékának tulajdonosa, megerősítette a brit lap értesüléseit, az LVMH nem kommentált. A PPR három lépésben venné át a vállalatot: először 95 dolláros részvényenkénti áron megvenné az LVMH húsz százalékos részesedésének közel felét - összesen 975 millió dollárért.

A második lépésben - várhatóan novemberben - a Pinault-Printemps-Redoute hét dolláros extrajutalékot fizetne minden részvényesnek. Ez a lépés a francia vállalatnak 345 millió dollárjába kerül. Végül, 2004 márciusában vásárolnák fel a maradékot 101,5 dolláros részvényenkénti áron, összesen körülbelül ötmilliárd dollárért.

A PPR előző lépése a bíróság előtt

Elemzők szerint nem véletlen, hogy a PPR gyorsan rendezni szeretné a tulajdoni vitát. Néhány hónappal ezelőtt az LVMH és más kisebbségi tulajdonosok bíróságon támadták meg a Pinault-Printemps-Redoute 1999-es tulajdonszerzési akcióját, amivel a PPR negyven százalékot halászott el az addigi többségi tulajdonos, az LVMH orra elől.