Mátyás
-6 °C
1 °C

A végén ovisok fognak kereskedni?

2001.11.15. 11:24
John Caudwell, a Phones 4u nevű kereskedőcég dúsgazdag tulajdonosa a milliomossá válás ábrándjával igyekszik minél több kamaszt beszervezni, hogy a direkt marketinggel korán megfertőzött gyerekek kis barátaiknak áruljanak mobiltelefont. A tanárok kapkodják a levegőt.
Nem mennek igazán jól a mobiltelefonok a világ piacain, ezért újító ötletekre van szükség, ha egy kereskedő talpon akar maradni.

Jól kiszaszerolta Caudwell a sémát, amellyel a tizenéveseket koraérett ügynökökké tenné: a kiskorúaknak elvileg óriás összegű, néhány év múlva beváltható részvényopciókat kínál, ám azonnal csak 3 font körüli órabért fizet. (A felnőtt minimálbér idén emelkedett 3,7-ről 4,1 fontra.)

Kicsengettek, rohanok a dolgozóba

Nagy-Britanniában szigorú szabályok vonatkoznak a gyermekmunkára: a kis buzgómócsingok hetente legfeljebb 6 órát dolgozhatnak és mindenképpen végezniük kell délután 7 óra előtt. Ez a Phones 4u esetében praktikusan azt jelenti, hogy a törpe ügynökök hétvégén és tanítási szünetben tukmálják a készülékeket a gyanútlan haverokra.

A tanárokban nincs üzleti szellem

A tanárok szakszervezetei erős ellenérzésekkel fogadták a milliárdos üzletember kreatív ötletét. Raj Jethwa érdekképviseleti vezető a BBC-nek például azt nyilatkozta, hogy a gyerekeknek ebben a korban inkább tanulniuk kellene, ahelyett hogy azt hinnék, a telefonügynökösködés alternatív karrier lehetőséget jelent.

A Phones 4u ambíciói határtalanok. A cég a kistermetű öltönyösök segítségével tavalyi 1 milliárd fontos forgalmát 2020-ra 20 milliárd fontra szeretné növelni.