Mátyás
-6 °C
1 °C

További fúziók várhatók az európai gyógyszeriparban

2006.10.12. 07:35
Az eddigi ügyletekben főképp közepes méretű, családi tulajdonban lévő cégeket adtak el, így adó- és örökösödési megfontolásokon alapuló személyes döntésekként is felfoghatók lennének, azonban az eladókat valójában a vállalat méretével kapcsolatos aggodalom vezérelte.
A globális gyógyszer-értékesítés erőteljes növekedése és a hatékony új szerek kifejlesztése terén folyó verseny nyomán az év hátralévő részében is folytatódik a fúziós és akvizíciós (M&A) hullám az európai gyógyszeriparban - olvasható a Standard & Poor's tegnap közzétett jelentésében. A sort a Bayer AG nyitotta, amely júliusban megvette a Schering AG-t, ezt követően az ugyancsak német Merck KgaA megszerezte a svájci Serono több mint 75 százalékos részvénycsomagját, a Nyco Holdings megvásárolta az Altana AG gyógyszeripari üzletágát, végül a belga UCB a német Schwartz Pharma AG-t.

Ezekben az ügyletekben főképp közepes méretű, családi tulajdonban lévő cégeket adtak el, így adó- és örökösödési megfontolásokon alapuló személyes döntésekként is felfoghatók lennének, azonban az eladókat valójában a vállalat méretével kapcsolatos aggodalom vezérelte. Valamennyi tranzakció az ágazatnak abban a szegmensében játszódott le ugyanis, ahol az új gyógyszerek kifejlesztése mind nagyobb kiadásokkal jár. A nagy európai gyógyszergyárak mindegyike az iparági átlagot meghaladó árbevétel- és nyereségnövekedést ért el az idén, ami növeli mozgásterüket a fúziók és akvizíciók terén. Az idei második negyedévben mindegyik 10 százalék körüli forgalomnövekedésről számolt be, szemben a 6-7 százalékos iparági átlaggal, ami főként az új gyógyszerek eladásának és az Egyesült Államokban kibővült értékesítési lehetőségeknek köszönhető.

Az USA-ban a svájci Roche Holding 22, a Novartis AG 20, a brit GlaxoSmithKline Plc 18 százalékkal növelte forgalmát. Az európai gyárak kilátásai hosszabb távon is kedvezőek, ami egyebek között előnyös termékskálájuknak, a nagy tömegű gyártásra való képességüknek és új készítményeik hosszú szabadalmi védettségének köszönhető. Mindennek nyomán az átlagot tekintve várhatóan tovább erősödik hitelbesorolásuk.