Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Felhígította a rákgyógyszert

2001.08.28. 14:46
Több beteg pert indított az Eli Lilly gyógyszergyár ellen, mivel az szerintük nem értesítette a hatóságokat arról, hogy egy patikus felhígítva árult rákellenes kemoterápiás szereket.
Robert R. Courtney gyógyszerészt augusztus elején helyezték vád alá. A lelkiismeretlen patikus felhígítva árulta az orvosoknak a Gemzar és Taxol nevű kemoterápiás szereket, miközben az eredeti árat számlázta.

Egy halott

A nyomozás kiderítette, hogy több száz beteg kaphatott a legyengített anyagokból, közülük legalább egy meghalt, bár az nem bizonyítható, hogy a híg szer lett volna a tragédia oka - írja a The New York Times.

Keveset vesz, sokat ad el

A szövetségi hatóságok azután kezdtek vizsgálódni, hogy egy rákspecialista figyelmeztette őket: a Lilly egyik ügynöke májusban elárulta neki, hogy Courtney sokkal kevesebb Gemzart vásárol a gyártól, mint amennyit a doktornak kiszámláz.

Mosták kezeiket

A nyomozás során kiderült, hogy az ügynök, Darryl Ashley, már több mint egy éve gyanakodott a patikusra, erről feletteseinek be is számolt. A Lilly belső vizsgálatot rendelt el, amely azzal a megnyugtató eredménnyel zárult, hogy a gyógyszergyár semmiért sem okolható.

Szólniuk kellett volna?

Az ügyben most elindított kilenc közül öt perben a betegek azt állítják: a Lilly kötelessége lett volna értesíteni a hatóságokat, és késlekedésével emberéleteket veszélyeztetett. A vállalat közleményében cáfolta, hogy tudott volna a bűnös praktikákról. Judy Kay Moore szóvivő szerint a patikák nyilvántartásaiban igencsak gyakran előfordul ehhez hasonló eltérés.

A gonosz mohó

A hatóságok szerint a gyárnak nem lett volna kötelessége feljelentést tenni. Coutneyt 20 pontban vádolják, melyek maximális büntetési tétele 20 év. Elvileg 2,5 millió dollárig terjedő pénzbüntetés is kiszabható a 10 millió dolláros vagyonnal rendelkező patikusra, aki azt vallotta, hogy "mohóságból" hígította fel az életmentő gyógyszereket.