Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Soros a harmadik legbefolyásosabb milliárdos

2004.11.15. 07:55
Olyan milliárdosok toplistáját állította össze a Financial Times, akik tengernyi pénzük mellett az emberiség egészére erőteljes hatást gyakoroltak. Az élbolyban kizárólag üzletemberek vannak, és csak kettő nem amerikai.
Milliárdosok huszonötös listáját közölte hét végi számában a brit Financial Times. A pénzügyi és gazdasági lap nem egyszerűen a gazdagság eddig ismert fokmérőjét, a felhalmozott vagyont vette alapul. Fontosnak tartotta, hogy a listára csak olyan személy kerülhessen, aki szűkebb környezetén vagy honfitársain kívül jelentős befolyással volt vagy van sok száz millió más emberre is.

Az újság munkatársai világszerte azt vizsgálták, hogy milyen politikai, társadalmi, gazdasági vagy kulturális hatást fejtettek ki ezek a szupergazdagok arra a közegre, amiben élnek, illetve gazdagságukat milyen módon használták fel. Az így összegyűjtött hatalmas listából azután egy bírálóbizottság választott ki 25 nevet. A testület tagja volt egyebek között Richard Lambert, a Bank of England monetáris tanácsának tagja, egykori FT-szerkesztő, Geoffrey Owen, a London School of Economics vezető kutatója, szintén volt FT-szerkesztő és mások.

Gazdagság felhasználása

A lista összeállítói megjegyzik továbbá, néhány többszörös milliárdos nem került föl, és ezt sokan hibának róhatják fel. Nem lett volna igazságos azonban olyanokat is szerepeltetni, akik mondjuk a szüleiknek és nem feltétlenül saját ügyességüknek köszönhették gazdagságukat, mint például a Wal Mart óriás vállalat jelenlegi vezetői. Tanakodtak azon, hogy egyáltalán összevethető-e egy forradalmian új eszköz, az internet szélsebes kihasználása és mondjuk egy biotechnológiai kutatás vezetése. Mindkettő hallatlanul jelentős hatással van az egész emberiségre, és a maga nemében mindkettő vezető szerepet játszik. A bírálók egyike azt is megkérdezte: föltalált-e egyáltalán valamit a Microsoft? Nos, ha nem is, az biztos, hogy Bill Gates gazdagságának fölhasználása okán vitte el az FT-pálmát: egyszerre lett világelső a pénzfelhalmozásban, és az FT-zsűri szerint világelső az emberbaráti segítségnyújtásban, a malária és a hepatitis B elleni küzdelemben.

A napilap szerint a Microsoft vezérét kívül a legnagyobb hatással az emberiségre Rupert Murdoch médiamogul, Soros György alapítványának vezetőjeként, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, illetve Gordon Moore, az Intel vezetője.