Alajos, Leila
20 °C
34 °C

Káosz a Heathrow új termináljánál

2008.03.28. 10:50
Pénteken is komoly fennakadásokkal üzemelt a londoni Heathrow repülõtér legújabb, elõzõ nap megnyílt 5-ös terminálja, ahol a számos, egyszerre jelentkezõ technikai és szervezési probléma miatt a járatok 20 százalékát törölni kellett, köztük a British Airways egyik pénteki budapesti járatát is.

A 4,3 milliárd fontos (1500 milliárd forintos) beruházással hat év alatt elkészült szupermodern terminál - Nagy-Britannia legnagyobb fedett épületegyüttese - már a nyitás napján szinte teljesen csõdöt mondott, elsõsorban az egyébként valóban rendkívül korszerû, óránként 12 ezer poggyász elosztására alkalmas csomagtovábbító rendszer leállása miatt. Ez arra kényszerítette a terminál kizárólagos használóját, a British Airwayst, hogy péntekig csak kézipoggyásszal engedje utasait a repülõgépekre, a csomagtérbe nem lehetett poggyászokat feladni.

Ez szinte megoldhatatlan problémát jelentett többezer utasnak, fõleg azoknak, akik az esténként egymás után induló hosszú távú éjszakai járatokkal repültek volna. Sokan inkább nem utaztak el. Nekik a BA személyenként 100 fontot ajánlott fel szállásköltségre, ám pénteken a járataikról lemaradt utasok arra panaszkodtak, hogy a környékbeli szállodák - kihasználva a kényszerhelyzetet - ennek a kétszeresét számolták fel egyetlen éjszakáért. Nagy-Britanniában egy átlagos háromcsillagos kategóriájú szállodai szoba általában 70-90 fontba kerül egy éjszakára.

Ebben a helyzetben sokan töltötték az 5-ös terminálon a péntekre virradó éjszakát, ám teljes bizonyossággal õk sem reménykedhettek abban, hogy aznap el tudnak utazni. A BA - amely töredelmesen elnézést kért a fennakadásokért - közölte, hogy pénteken járatai 80 százalékát tervezi elindítani a terminálról, köztük az összes hosszú távú járatot. A járattörlések a belföldi, illetve a rövid távú európai járatokat érintették.

A British Airways járatinformációja péntek délelõtt azt jelezte, hogy a társaság aznapi három budapesti járata közül a középsõt, a helyi idõ szerint 13:40 órakor induló 866-ost szintén törölték. Pénteken azonban azokra a járatokra, amelyek elindultak, már fel lehetett adni kézipoggyászon kívüli csomagot is.

A csomagtovábbító rendszer meghibásodásán kívül fennakadást okozott a személyzet biztonsági beléptetõ rendszerének lassúsága, amely miatt pénteken is számos jegykezelõ pult nem nyitott ki, tovább duzzasztva a sorokat.

A BA úgy hirdeti az 5-ös terminált, hogy azon mindenki elõtt legfeljebb egy utas áll a jegykezelõ pultoknál. A problémák miatt már az elõzõ, induló napon is 34 járatot kellett törölni ezen a terminálon, de akkor mindhárom budapesti járat - ha jókora késésekkel is - elindult.

Az 5-ös terminál hangos reklámhadjárattal beharangozott, ám szinte teljes káoszba fulladó nyitása nem tett jót a British Airways részvényének sem. A legnagyobb brit légitársaság papírja a péntek délelõtti kereskedésben 5 pennys, 2,02 százalékos veszteséggel 2,4225 font volt a Londoni Értéktõzsdén.