Kornélia
-1 °C
15 °C

A Nestlé felfalná Amerikát

2002.08.26. 16:36
Ajánlatot tett a Hershey Foods nevű legendás amerikai csokoládégyártó részvényeire a Nestlé, amely már ma is a világ legnagyobb élelmiszeripari óriása - írja a USA Today. Ha a részvényesek elfogadják a USA Today szerint 11,5 milliárd dolláros összeget, az európai multi az amcsi Kraft Foods - a Philip Morris leánycége - elől viheti el a céget.
Hiába nevezte fantáziálásnak a hírt a Nestlé, a USA Today megírta, hogy két üzemlátogatás előzte meg a részvényenkénti 82-85 dolláros előzetes ajánlatot, ami nagyjából 10 százalékkal magasabb a Hershey 75 dolláros pénteki záróáránál.

Jégkrém is kell

Az utóbbi hetekben már számtalan találgatás jelent meg arról, hogy a Hershey kérője a Nestlé vagy a Kraft lehet. Az előbbi alig két hónapja vásárolta fel a szintén amerikai Dreyer's Grand Ice Cream jégkrémcéget. Bár korábban a brit Cadbury Schweppest is a Hershey esetleges vevői között emlegették, a cégnek soksk szerint nincs elég pénze az üzlethez.

Nem egyszerű üzlet

Egy Nestlé-Hershey duó az amerikai csokipiac több mint felét vinné el. Mivel a megkörnyékezett csokoládégyártó nemzeti ikonnak számít, az esetleges üzleti nem csak piaci indulatokat keltett fel. Pennsylvania állam igazságügyi minisztere például megtiltaná a cég eladását. Indoka az lenne, hogy az eladás sértené Hershey városának érdekeit, amely a gyár körül épült.