Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Drágulhatnak a hitelek

2007.10.24. 07:05
Viszonylag kis mértékben bár, de drágulhatnak a hazai ügyfeleknek nyújtott hitelek a közelmúlt kedvezőtlen pénzpiaci fejleményei kapcsán - legalábbis ez derül ki a Világgazdaság által megkérdezett bankok által elmondottakból.

A svájci nemzeti bank nyári, összesen ötven bázispontos kamatszigorítása, illetve az amerikai subprime válság kapcsán kibontakozott hitelpiaci turbulencia egyaránt növelte a hazai hitelintézetek kölcsöneinek forrásköltségét. A szektorban kialakult erős verseny gátolja az áremelkedés áthárítását az ügyfelekre, azonban a tendencia hosszabb távú folytatódásakor elkerülhetetlenné válhat a hitelek drágulása a fogyasztók számára is.

A magyarországi bankok többségének ugyanakkor külföldi a tulajdonosa, emiatt forrásaik főként a külhoni anyabanktól származnak. A csoportokon belül egyedi szabályozás alapján határozzák meg a költségeket, ezt pedig csak részben befolyásolja a piaci forrásköltség. Így a magyar hitelintézetek többségére - véleményük szerint - csupán mérsékeltebb hatással lehetnek a piaci változások. A források drágulása viszont a hitelintézetek eredményeit is kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Különösen éles verseny

A CIB Banknál hosszú távon nem tartanak a számukra kedvezőtlen folyamat káros következményeitől, ám rövidebb periódusra a lakossági üzletágból származó bevételek csökkenését elképzelhetőnek tartja a bank. Ennek oka, hogy a lakáshitelezés területén különösen éles verseny alakult ki a magyar piacon, így a hitelintézet csak minimális mértékben akarja az ügyfeleket terhelni a megemelkedett költségekkel - igaz, az új szerződéseknél már most érzékelhető egy kisebb mértékű áthárítás. Ráadásul a lakáshitelek átárazása - a kamatperiódusok miatt - csak hosszabb idő alatt megvalósítható folyamat.

A Budapest Banknál leginkább a svájci fejleményeket tartják szemmel: a hitelintézetnél közöltek szerint a hitelezést a svájci gazdasági helyzet és az alpesi ország irányadó rátájának a szigorítása befolyásolja, a nyugati társak vártnál gyengébb eredményeinek egyelőre nincs érezhető következménye.

Az FHB múlt heti, sikeresnek minősített kötvényaukciója jelzi, hogy a bank számára a forrásszerzés kondíciói továbbra is kedvezők. Az ügyfelek által is érzékelhető változásokról viszont a CIB Bankhoz hasonlóan vélekedik a hitelintézet: a jelzálog-hitelezésben kialakult erős verseny leszűkíti a bank mozgásterét, ha a források költségei növekedni kezdenek.

A kamatlábak emelkedésének a hatásai azonban máris megmutatkoztak Nyugat-Európa ingatlanpiacain; a szakma múlt héten rendezett müncheni találkozója már a fundamentális átrendeződés árnyékában zajlott. Ingatlanpiaci szakértők szerint érezhetően véget ért az eddigi eufória, mivel az újabb beruházások finanszírozása már jelentős nehézségekbe ütközik, ugyanis a komoly projektekhez nagy összegű hitelek szükségesek.

Csak visszaesés, nem összeomlás

Egyelőre összeomlásról nem, csupán némi visszaesésről lehet beszélni a szektor kapcsán - véli a Standard & Poor's európai elemzőcsoportjának a vezetője. A JP Morgan szakembere szerint a befektetők a visszaesést várhatóan kevésbé megsínylő területeket részesíthetik előnyben - ilyenek lehetnek a bécsi, amszterdami és a német városokban végrehajtott beruházások. Kedvezőtlen helyzetbe került a brit, illetve a spanyol piac, ahol az elmúlt időszakban látott jelentős felértékelődést követően az ingatlanok túlárazottakká váltak.

A kelet-európai városok közül Varsóban, Budapesten és Prágában sem lenne meglepő a megtorpanás, mivel a likviditás visszaesésének következtében kevesebb tőke érkezhet külföldről a régióba.