Árpád
-2 °C
4 °C

Drágulhatnak a hitelek

2007.10.24. 07:05
Viszonylag kis mértékben bár, de drágulhatnak a hazai ügyfeleknek nyújtott hitelek a közelmúlt kedvezőtlen pénzpiaci fejleményei kapcsán - legalábbis ez derül ki a Világgazdaság által megkérdezett bankok által elmondottakból.

A svájci nemzeti bank nyári, összesen ötven bázispontos kamatszigorítása, illetve az amerikai subprime válság kapcsán kibontakozott hitelpiaci turbulencia egyaránt növelte a hazai hitelintézetek kölcsöneinek forrásköltségét. A szektorban kialakult erős verseny gátolja az áremelkedés áthárítását az ügyfelekre, azonban a tendencia hosszabb távú folytatódásakor elkerülhetetlenné válhat a hitelek drágulása a fogyasztók számára is.

A magyarországi bankok többségének ugyanakkor külföldi a tulajdonosa, emiatt forrásaik főként a külhoni anyabanktól származnak. A csoportokon belül egyedi szabályozás alapján határozzák meg a költségeket, ezt pedig csak részben befolyásolja a piaci forrásköltség. Így a magyar hitelintézetek többségére - véleményük szerint - csupán mérsékeltebb hatással lehetnek a piaci változások. A források drágulása viszont a hitelintézetek eredményeit is kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Különösen éles verseny

A CIB Banknál hosszú távon nem tartanak a számukra kedvezőtlen folyamat káros következményeitől, ám rövidebb periódusra a lakossági üzletágból származó bevételek csökkenését elképzelhetőnek tartja a bank. Ennek oka, hogy a lakáshitelezés területén különösen éles verseny alakult ki a magyar piacon, így a hitelintézet csak minimális mértékben akarja az ügyfeleket terhelni a megemelkedett költségekkel - igaz, az új szerződéseknél már most érzékelhető egy kisebb mértékű áthárítás. Ráadásul a lakáshitelek átárazása - a kamatperiódusok miatt - csak hosszabb idő alatt megvalósítható folyamat.

A Budapest Banknál leginkább a svájci fejleményeket tartják szemmel: a hitelintézetnél közöltek szerint a hitelezést a svájci gazdasági helyzet és az alpesi ország irányadó rátájának a szigorítása befolyásolja, a nyugati társak vártnál gyengébb eredményeinek egyelőre nincs érezhető következménye.

Az FHB múlt heti, sikeresnek minősített kötvényaukciója jelzi, hogy a bank számára a forrásszerzés kondíciói továbbra is kedvezők. Az ügyfelek által is érzékelhető változásokról viszont a CIB Bankhoz hasonlóan vélekedik a hitelintézet: a jelzálog-hitelezésben kialakult erős verseny leszűkíti a bank mozgásterét, ha a források költségei növekedni kezdenek.

A kamatlábak emelkedésének a hatásai azonban máris megmutatkoztak Nyugat-Európa ingatlanpiacain; a szakma múlt héten rendezett müncheni találkozója már a fundamentális átrendeződés árnyékában zajlott. Ingatlanpiaci szakértők szerint érezhetően véget ért az eddigi eufória, mivel az újabb beruházások finanszírozása már jelentős nehézségekbe ütközik, ugyanis a komoly projektekhez nagy összegű hitelek szükségesek.

Csak visszaesés, nem összeomlás

Egyelőre összeomlásról nem, csupán némi visszaesésről lehet beszélni a szektor kapcsán - véli a Standard & Poor's európai elemzőcsoportjának a vezetője. A JP Morgan szakembere szerint a befektetők a visszaesést várhatóan kevésbé megsínylő területeket részesíthetik előnyben - ilyenek lehetnek a bécsi, amszterdami és a német városokban végrehajtott beruházások. Kedvezőtlen helyzetbe került a brit, illetve a spanyol piac, ahol az elmúlt időszakban látott jelentős felértékelődést követően az ingatlanok túlárazottakká váltak.

A kelet-európai városok közül Varsóban, Budapesten és Prágában sem lenne meglepő a megtorpanás, mivel a likviditás visszaesésének következtében kevesebb tőke érkezhet külföldről a régióba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?