Valér
4 °C
8 °C

Hodorkovszkij minden vádpontban bűnös

2005.05.17. 11:59
Kapcsolódó cikkek (1)
Hét vádpontban találta bűnösnek a moszkvai bíróság Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajcég volt vezérét és üzlettársát, Platon Lebegyevet. Az ezer oldalas ítélet felolvasását már hétfőn megkezdték, és szerdán is folytatják.
Egy moszkvai bíróság kedden már majdnem minden vádpontban megállapította Mihail Hodorkovszkij, a feldarabolt Jukosz olajcég volt vezére és üzlettársa, Platon Lebegyev vétkességét, folytatva a mintegy ezer oldalas ítélet felolvasását, miközben a bíróság épülete körül megerősítették a biztonsági szűrést. A Mescsanye kerületi bíróság bizonyítottnak ítéli Hodorkovszkij és Lebegyev vétkességét a büntető törvénykönyv hét cikke tekintetében, amit a periratok és a tanúvallomások egyaránt megerősítenek - mondta Irina Kolesznyikova bírónő, folytatva az ítélet alátámasztó részének felolvasását.

Fondorlatosan

A szóban forgó cikkek: bűnszövetkezetben elkövetett lopás, bírói határozat szándékos elszabotálása, más tulajdonosok sérelmére, megtévesztéssel elkövetett károkozás, bűnszövetkezetben elkövetett vállalati adó elkerülés, személyi jövedelemadó csalás, okirathamisítás, bűnszövetkezetben elkövetett vagyoneltulajdonítás. Mindamellett a bíróság még nem tisztázta álláspontját arról a vádpontról, amely szerint Hodorkovszkij és Lebegyev fondorlatosan megszerezte az 1994-ben privatizált Apatit műtrágyagyár 20 százalékos pakettjét - jegyezték meg a védők, rámutatva, ezt a vádat törölni kell, mert a tízéves elévülési idő letelt.

A bíróság kedden megállapította, hogy Hodorkovszkij és Lebegyev a Jukosz vezetőiként (jogi személyként) is elkövetett adócsalást. Így Hodorkovszkij vezetésével négy olyan fedőcéget szerveztek egy Szverdlovszk területi adóparadicsomban, amelyek több mint 17 milliárd rubel (470 millió euró) adó fizetése alól bújtak ki 1999-2000 között, kihasználva kedvezményeiket - olvasta a bírónő az ítéletet. Emellett Hodorkovszkij 2000-ben a Jukosz eszközeiből 2,5 milliárd rubelt térítésmentesen Vlagyimir Guszinszkij (azóta emigrációba kényszerült) médiamágnás rendelkezésére bocsátott, amivel kárt okozott a Jukosz tulajdonosainak - állapította meg Kolesznyikova.

Bűnszövetkezet

A kopott, három emeletes bírósági épület környékén a rendőrök kedden megerősítették a biztonsági szűrést, Hodorkovszkij liberális támogatóinak előző napi durva előállítása után. A bírósággal szemközti járdára a rendőrök már csak kétszáz olyan demonstrálót engedtek, akik Hodorkovszkijt elítélő feliratokat hordoztak. A bíróság előtti járdán a rendőrök fémdetektort állítottak fel, és igazoltatták az újságírókat, akik közül megint csak tucatnyian jutottak be a szűk tárgyalóterembe.

A bíróság már hétfőn megállapította Hodorkovszkij és Lebegyev vétkességét személyi jövedelemadó fizetésének nagystílű elkerülésében, egy kutatóintézet részvényeinek fondorlatos megszerzésében, valamint az Apatit-pakett állami tulajdonba való visszaadásáról hozott bírói döntés elszabotálásában. A bírónő többször is bűnszövetkezet vezetőiként említette a két olajmágnást, ami a fő vád ellenük. A védők úgy vélték, hogy az ítéletolvasás elhúzódhat, s a büntetési tételeket csak e hét végén szabhatják ki. A bírónő szerdára napolta el a tárgyalást.