Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A Holdról is látható lesz a pálma alakú műsziget

2001.11.19. 14:59
Az Öböl-országok híresek gigantikus szállodaipari beruházásaikról, de talán minden eddig ötleten túltesz az a Dubai partjai előtt felépítendő mesterséges sziget, amely egy - a világűrből is látható méretű - pálmafát fog formázni.
Mintegy 142 millió dollár (40 milliárd forint) költséggel a holland Van Oord ACZ nevű cég építi meg magát a szigetet, amelyre ezután szállodákat és különféle szórakoztató látványosságokat húznak fel.

Növeljük a partvonalat!

A mesterséges sziget egy 17 levelű pálmát fog formázni, amelyet egy félhold alakú hullámtörő gát karol körbe. A fa törzse 4 kilométer hosszú lesz, a 17 levélből álló korona legnagyobb átmérője szintén 4 kilométer. A gigászi beruházás következtében Dubai tengerpartjának hossza 64 kilométerrel növekszik.

Ki néz a Holdról éppen egy dubai szállodát?

Felix Minderhoud, a Van Oord igazgatója a Zeeuwse Courant című lapnak azt nyilatkozta, hogy a sziget a Holdról is látható lesz, bár ennek - lássuk be - az égvilágon semmiféle jelentősége sincs. A merészen fogalmazó igazgató azt is közölte, hogy csak az óriáspálma felépítéséhez 54 millió köbméter homokot kell a helyszínre szállítaniuk, a hullámtörőn belüli lagúna feltöltéséhez pedig további 11 millió köbmétert.