Ágnes
-1 °C
2 °C

Kényszerű leépítések Hollandiában

2003.07.17. 10:29
A holland cégek egyharmada attól tart, hogy kényszerű elbocsátásokkal kell csökkentetnie kiadásait a rossz gazdasági helyzet miatt. Emellett takarékoskodnak az egyéb juttatásokkal is, spórolnak a céges autókkal és a nyugdíjalap-befizetésekkel.
A holland gazdaság recesszióban van, 2002 utolsó negyedévében és az idei első három hónapban negatív gazdasági adatokat produkált. A vállalkozások visszafogják kiadásaikat, munkahelyet szüntetnek meg, illetve csökkentik a megtartott munkaerő juttatásait.

A kormány 13 milliárd eurót spórolna

A holland központi bank, a DNB előrejelzése szerint az idei év negatív adatokkal zárul, a GDP 0,4 százalékkal csökken. Erre legutóbb 1982-ben volt példa. A kormány szigorú, tizenhárommilliárd euró megtakarítását célul kitűző költségvetési programot jelentett be.

Ha az intézkedések hatásosak lesznek, a költségvetési hiányt 2007-re a GDP fél százalékára tudják csökkenteni. Az Ernst & Young tanácsadó cég háromszáz vállalatot kérdezett meg a több mint ötven alkalmazottat foglalkoztatók közül, és az eredmények azt jelzik, hogy a vállalkozások szorosabbra húzzák a nadrágszíjat.

Marad a kedvezményes PC-vásárlás és tandíjtámogatás

A jogszabályok szerint a fizetéseket legkevesebb két százalékkal kell növelni, ezért a vállalatok az alkalmazottaknak adható egyéb juttatásokon próbálnak spórolni, például kevesebb pénzt fizetnek be az önkéntes nyugdíjalapokba. A céges autókkal is takarékoskodnak, az alkalmazottaknak kisebb, kevesebb üzemanyagot fogyasztó járművet biztosítanak, és hozzá kell járulniuk a vállalat által biztosított autó üzemeltetési költségeihez.

A cégek kivonják a megtakarítási körből az alkalmazottak tanulmányi költségeit, s nem állítják le a kedvezményes PC-vásárlási akciókat sem: a vállalat által vásárolt gépet az alkalmazott otthon használhatja, s cégétől igen kedvezményes részletfizetési konstrukcióban vásárolhatja meg.

Nincs lehetőség a munkavállalók ösztönzésére

A felmérés szerint a legtöbb vállalat nem készült fel arra, hogy kárpótolja azon alkalmazottait, akik a kormány intézkedései miatt évente 735 euró (mintegy kétszázezer forint) bevételtől esnek el. A megkérdezett menedzserek szerint gond lehet abból, hogy az alkalmazottakat a jövőben nem tudják külön kedvezményekkel jobb munkára ösztönözni, s feszültség forrása lesz, hogy a különjuttatások megvonása sok ember számára lelki problémát okoz.