Klaudia
-4 °C
2 °C

Veszélyben a holland statisztikai hivatal

2003.10.29. 10:03
Jelentős létszámcsökkentésre kényszerül a Központi Statisztikai Hivatal Hollandiában. A leépítéssel egyidőben az eddig végzett felmérések hasznosságát, "utóéletét" is nagyító alá veszik. Ennek eredményeként várhatóan eltűnnek majd az érdekes és sok esetben hasznos, de "nem hivatalos" statisztikai felmérések.
Megszokottá, s a külföldi és a holland sajtó számára roppant kényelmessé vált az, hogy a 2500 alkalmazottal működő Központi Statisztikai Hivatalnál (CBS) szinte bármiről pontos adatokat lehet beszerezni, legyen szó akár a munka termelékenységéről, a tizenéves anyák arányáról vagy az internet használatának elterjedtségéről. Nemsokára azonban megszűnhetnek az úgynevezett "érdekes felmérések", amelyek például a hollandok életstílusáról, döntéseik motivációjáról, művelődési szokásairól szolgáltatnak információkat. Az eddig szinte napi rendszerességgel kiadott jelentések száma azért fog drasztikusan csökkenni, mert a CBS jelentős létszámleépítésre kényszerül, s emiatt felül kell vizsgálnia tevékenységének nagy részét.

A miniszterelnök nem szereti a statisztikát?

Jan Peter Balkenende miniszterelnök első kormányának megalakulását követően, 2002 májusában azonnal felmérte, hogyan lehetne csökkenteni a kormányzati kiadásokat, s a CBS volt az első áldozat. Bár Balkenende akkor 87 napos kormányzást követően csúfosan megbukott, költségtakarékossági rendeletei érvényben maradtak. 2003. januári visszatérését követően Jan Peter Balkenende ott folytatta, ahol korábban abbahagyta, s második kormánya még szigorúbb takarékosságra intette a CBS-t.

Tevékenységének áttekintését követően az intézménynek le kell mondania azokról a felmérésekről, amelyekre vonatkozóan nincs törvényi kötelezettség, és amelyek elkészítése túlságosan költséges. A sokak által unalmasnak tartott gazdasági statisztikafolyamok továbbra is ömlenek majd a kormányhivatalokhoz és a szerkesztőségekhez, ám a környezetvédelemmel, a szabadidős tevékenységekkel, egyáltalán a hollandok életmódjával kapcsolatos "ínyencségeket" a jövőben nélkülözni kell.

Civilek felháborodása

A várható kilátások miatt nagy a felháborodás, elsősorban a nem kormányzati szervezetek körében. A környezet- és természetvédelmi programokban érintett civilszervezetek már most jelzik, hogy az adatok hiánya jelentősen akadályozhatja munkájukat.

A háborgók erőteljes nyomást gyakorolnak a kormányra a tervezett szigorító intézkedések enyhítéséért, ám jelenleg úgy tűnik, hogy a CBS létszámát 2007-ig négyszáz fővel csökkenteni kell.