Eleonóra
-1 °C
2 °C

Európában Londonban legdrágábbak a szállodai szobák

2003.05.20. 15:12
A négy- és ötcsillagos kategóriában Londonban legdrágábbak a szállodai árak: az átlagos 348,7 eurónak megfelelő összeggel a brit főváros alaposan megelőzi a második helyezett Párizst, ahol csak 230,9 eurót kell fizetni egy szobáért. Nálunk száz euró az ötcsillagos átlag.
A párizsi árakat erősen megközelítik a milánóiak: ott átlag 228,9 euróba kerül egy szoba a luxusszállodákban. A felmérésben vizsgált húsz európai nagyváros közül Brüsszelben legolcsóbbak a luxusszállodák árai, ezekben átlag 111,4 euróért már meg lehet szállni.

Bécs és Prága egy árban

Közép-Európában Bécsben 119,0 euróért, Prágában 118,8 euróért kapható egy szoba. Magyarország nem szerepelt a vizsgálatban. A Hotel Digest Europe 2003-as kiadása szerint az európai szállodák tavaly átlagosan 3,5 százalékos szobaárcsökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni: ezzel egy "európai" szoba 119,04 euróba került a luxusszállodákban. A hotelek átlagos kihasználtsága 2,4 százalékkal csökkent tavaly, 66,5 százalékra.

Bécsben nem nőtt a kínálat

Az osztrák APA hírügynökség a hírrel kapcsolatban megjegyezte, hogy a bécsi hotelszobák kínálata 1992 óta 0,6 százalékos növekedéssel nagyjából változatlan volt, míg más európai országokban - így például Budapesten, Varsóban, vagy Kölnben - 2000 eleje óta egyenként mintegy 3 ezer ággyal bővült a kínálat.

Nálunk nőnek az árak

Magyarországon áprilisban a bruttó átlagár egy kivételével minden szállodakategóriában emelkedett az előző havihoz képest. Az áremelés ellenére a kereskedelmi szállásdíj-bevétel három százalékkal elmaradt a tavalyitól. Az egyetlen kivételt a budapesti ötcsillagos szállodák jelentették, ahol az éles verseny miatt nem emelkedtek a tarifák. Továbbra is jellemző, hogy a budapesti ötcsillagos házak szobáinak bruttó átlagára 26 ezer forint (106 euró) körül, a négycsillagos szállodáké országosan 12-13 ezer forint (53 euró) körül, a háromcsillagos egységeké pedig 7-9 ezer forint körül alakul.