Alfréd
-2 °C
2 °C

Szállodacégek hotelek nélkül

2001.07.30. 10:40
Úttörő lépésre készül a Le Meridien tulajdonosa: a lánchoz tartozó szállókat eladnák, majd visszabérelnék. A társaság maga azon túl csak kezelné a hoteleket. Az ötlet a Hilton és a Jarvis fantáziáját is izgatja.
A Nomura International befektetési intézet vállalkozásfinanszírozó részlege 500 millió fontos kibocsátással tőzsdére viszi a londoni Le Meridien szállodavállalatot, mint szállodakezelő társaságot. A Le Meridient májusban vásárolta meg a Nomura a Compass Grouptól 1,9 milliárd fontért.

A veszteségesnek látszó üzlet valójában kísérlet, amely nyereségessé teheti a tényleg rosszul menő szállodavállalkozást, ezért mindazok a tőzsdei szállodacégek, amelyek még tulajdonban tartják a saját szállodáikat, nagy érdeklődéssel figyelik a fejleményeket.

Szállodacég hotelek nélkül

A szállodavásárlás finanszírozására a Nomura el akarja adni a Meridien csoporthoz tartozó szállodák tulajdonjogát, majd a befektetőktől visszabérli az ingatlanokat, miközben megtartja a hotelkezelő társaság ellenőrzését. Ezé a társaságé az összes, igen jövedelmező franchise-szerződés a Meridien hotelek működtetésére. Ha mindez sikerül, akkor végül tőzsdére viszik a Le Meridient kezelő társaságot.

Szolgáltassunk, a karbantartást pedig hagyjuk másra

A kezelő társaságnak lehetősége lesz a piacon szerződéseket kötni más szállodaláncok kezelésére is. Vagyis szállodaipari szolgáltató cég lesz csupán, de az efféle cégek tőzsdei sikere általában nagyobb, mint a hagyományos szállodavállalatoké - az utóbbiakat ugyanis nagy ingatlanportfóliók terhelik.

Rámozdult a Hilton is

A Hilton és a Jarvis Hotels nemrég ugyancsak bejelentette, hogy szeretné eladni és visszabérelni szállodaingatlanait. Most mindenki a Meridien-üzlet sorsát figyeli.
Az, hogy a szállodavállalatoknak nem lesznek szállodáik, hanem kezelőszerződéseik lesznek, a befektetett tőke jobb megtérüléséhez vezethet, ezért ezt mindnyájan megfontoljuk a lehetőséget - mondta újságíróknak a Hanover International szállodacsoport vezetője, Peter Eyles.