Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A Hewlett-Packard megveszi a Compaq-ot

2001.09.04. 10:25
A Hewlett-Packard és a Compaq egyesüléssel próbálja kivédeni a csökkenő személyiszámítógép-értékesítés és vállalati it-beruházások hatását. A létrejövő vállalatóriás a forgalom tekintetében méltó versenytársa lesz az IBM-nek.
A Hewlett-Packard kedden bejelentette, hogy 25 milliárd dollárnyi részvényért megvásárolja a Compaq-ot. A Compaq részvényesei 0,6325 darab HP-részvényt kapnak egy részvényükért. Az üzlet 14,68 dollárra értékeli a Compaq egy részvényét, így a HP csaknem 19 százalékos prémiumot fizet a 12,35 dolláros pénteki záróárhoz viszonyítva.

Az IBM versenytársa

A létrejövő közös vállalat 87,4 milliárd dolláros árbevétellel rendelkezik, amivel versenyre kelhet az ágazatvezető IBM-mel. A szerverek piacán komoly versenytársai lesznek a Sun Microsystemsnek és az IBM-nek, a személyi számítógépek piacán pedig a Dell Computernek és a Gateway-nek.

Az egyesüléstől, melyet 2002 eső félévében szeretnének befejezni, a 2004-es üzleti év közepére 2,5 milliárdos költségmegtakarítást remél a két vállalat.

Kedden ismertetik a részleteket

A közös vállalat a világ 160 országában több mint 145 ezer alkalmazottal rendelkezik. A HP szóvivője a Reuters kérdésére nem árult el semmit arról, hogy az egyesülés után terveznek-e elbocsátásokat. A keddi sajtótájékoztatón azonban a két vállalat vezetője további részletekkel szolgál majd.

A HP az irányító

A nászból megszülető vállalatban a HP 64, a Compaq 36 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik majd. A HP elnök-vezérigazgatója, Carley Fiorina tölti be majd a vezérigazgatói pozíciót, a Compaq vezérigazgatója, Michael Capellas pedig az elnöki szék várományosa.