Alfréd
-2 °C
2 °C

Amerikai importtilalom a francia hústermékekre

2004.02.26. 09:01
Az USA egészségügyi problémákra hivatkozva felfüggesztette minden francia hústermék importját, miután az EU az amerikai élő baromfi importját tiltotta be. A WTO engedélyezte az EU-nak, hogy szankciókkal válaszoljon az amerikai antidömpingtörvényre.
Az USA mezőgazdasági minisztériuma azonnali hatállyal felfüggesztette a Franciaországból származó marha-, sertés- és baromfihús importját, ideértve az olyan feldolgozott termékekét is, mint a libamáj és a marhapástétom. Eddig tizenegy francia húsüzemnek volt engedélye az USA-ba szállítani, a tilalom mindegyikre vonatkozik. Washingtonban azzal indokolják a lépést, hogy az elmúlt hetek vizsgálatainak eredménye szerint az üzemek nem felelnek meg az amerikai élelmiszer-biztonsági előírásoknak. A francia mezőgazdasági tárcánál tagadják ezt, s emlékeztetnek rá, hogy a vizsgálatokon francia szakemberek is jelen voltak, akik semmilyen hibát nem találtak.

Pár órával utána

A tilalom - amely a problémák megszüntetéséig marad érvényben - nem fogja tönkretenni az ágazatot, tekintve hogy az USA-ba irányuló húsexport értéke mindössze 2 millió dollár évente. Az amerikai intézkedésre pár órával azután került sor, hogy az EU betiltotta az amerikai élő baromfi és tojás importját, mert Texasban felütötte a fejét a madárinfluenza egy változata. Ez ugyan nem terjed át emberre, de az EU el akar kerülni minden kockázatot. A brüsszeli bizottság illetékes szóvivője tegnap úgy nyilatkozott, hogy a francia húsra kivetett amerikai importstop nem bosszú az EU lépéséért, csupán véletlen egybeesésről van szó. Egyúttal közölte, hogy Brüsszel szemináriumot szervez amerikai és uniós állat-egészségügyi tisztviselők számára azzal a céllal, hogy megoldják a húsüzemekre vonatkozó higiéniai normák eltéréséből fakadó problémákat.

Jogtalan dömpingellenes törvény

A transzatlanti kereskedelmi vitákhoz kapcsolódik az a hír, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szakbizottságának döntése szerint az EU szankciókkal büntetheti az USA-t az ottani dömpingellenes törvény miatt. A 88 éve létező törvényt a WTO már négy éve jogellenesnek ítélte, mivel annak értelmében egy amerikai vállalat az okozott kár háromszorosát követelheti büntetésként az USA-ban dömpingáron értékesítő külföldi cégektől, viszont a WTO-szabályok szerint a dömpingre csak vámmal lehet válaszolni. A törvényt mindazonáltal nagyon ritkán alkalmazzák, ráadásul az amerikai kongresszusban három javaslat is napirenden van megszüntetésére. Brüsszelben közölték, egyelőre nem kívánnak élni azzal a WTO nyújtotta lehetőséggel, hogy az antidömpingtörvény alapján kirótt büntetések vagy a peren kívüli egyezségekben rögzített kártérítések értékének erejéig szankciókkal sújtsák az amerikai importot.